Magyarországról is működtettek egy újabb izraeli kémszoftvert

A Torontói kiberbiztonságot kutató cég a Citizen Lab olyan  újabbszervereket azonosított, amikről nagy bizonyossággal állítható a technológiai nyomok alapján, hogy a QuaDream nevű izraeli cég kémszoftvereinek működtetésére használták őket. Ez cég hívta fel a figyelmet korábban a Pegazus kémprogramra is.

2023. április 12., 09:38

Szerző:

A Microsoft Threat Intelligence által megosztott minták elemzése alapján kiderült, hogy a QuaDream kémprogramjai és exploitjai (egy rendszer valamilyen sérülékenységének a kihasználását lehetővé tevő kódjai) segítségével a több mint öt személyt figyeltek meg, köztük újságírókat, ellenzéki politikusokat és egy NGO munkatársát is Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten, írja a Telex. A célszemélyeket eddig nem nevezték meg.

Beazonosították a QuaDream egyes szervereit is, néhány esetben pedig sikerült azonosítani ezek üzemeltetőjének a helyét is, többek között Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Ghánában, Izraelben, Mexikóban, Romániában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Üzbegisztánban. Azaz a Citizen Lab elemzése szerint nagy bizonyossággal állítható, hogy ezekből az országokból (vagy ezekből is) működtették az izraeli cég kémszoftverét.

A Citizen Lab két évvel ezelőtt részt vett a szintén izraeli kémprogram, a Pegasus felfedezésében is.
Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Májusban leváltották a spanyol hírszerző központ vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek a Pegasus nevű kémszoftverrel.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának honlapja egy mobiltelefon kijelzőjén 2021. július 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.