Az érzés, amikor repülő taxival jön Bruce Willis – hamarosan megismerhetjük

Repülő taxikkal közlekedhetünk hamarosan. (Bruce Willist sajnos nem ígérhetjük meg.)

2024. március 18., 20:52

Szerző:

Négy év múlva már repülő taxikkal közlekedhetünk  írja a Dívány.  Legalábbis Londonban, ha hinni lehet a brit kormány ígéretének a légi tömegközlekedésről.

A brit kormány szerint 2028-ra reálissá válik, hogy repülő taxik közlekedjenek Nagy-Britannia fővárosában. A járművek várhatóan háromszor gyorsabban haladhatnak majd, mint a hagyományos autók, emellett olcsóbbak és környezetbarátabbak is.

Repülő taxit pár év múlva rendelhetünk Londonban  

Az első fecskék, azaz repülő taxik akár már 2026-ban feltűnhetnek London égboltján, ha a jelenlegi szabályozás és infrastruktúra átalakítása megvalósul; 2030-ra pedig pilóta nélkül is üzemelhetnek majd. De nem ez az egyetlen tudományos-fantasztikus filmbe illő újítás, amit terveznek. A a bűnözés visszaszorításáról csúcstechnológiás drónok gondoskodnak majd. Kevesebb lesz a dugó és jelentősen lerövidülhet a város különböző pontjai közötti útvonalak menetideje a repülő taxiknak köszönhetően. 

Anthony Browne brit légiközlekedési és technológiai miniszter szerint az ötlet reális, és a legmodernebb akkumulátor-technológia fejlesztéseinek köszönhető. Számos cég már rendelkezik repülő taxival (eVTOL), amelyek készen állnak az indulásra, de jelenleg még nincs működési engedélyük. Ahhoz, hogy ezek a járművek tömegközlekedésben is használhatóvá váljanak, úgynevezett vertiportokat kell kiépíteni: olyan városon belüli repülőtereket, amelyeknek nincs kifutópályájuk. A brit kormány támogatja az ötletet, amely jelentősen lerövidítené az utazással töltött időt. Az új elgondolás szerint például a jelenleg 52 percnyi út a Heathrow reptérről London belvárosába mindössze 8 percre rövidülne.

Légitaxit fejlesztenek Japánban is 

Két éven belül indulna a sorozatgyártása a Skydrive légitaxijának. Az eszköz forradalmasítja a városi közlekedést – írja a HVG. Forradalmasíthatja mindazt, amit a városi közlekedésről gondolunk – mondja Fukuzava Tomohiro a Skydrive feje, akinek termékét az első „repülő autóként” emlegetik. A japán startup fiatal vezetőjével Tokióban, a Japan Mobility Show-n készített interjút a HVG, aki az elmúlt években igazán sokat tett azért, hogy a „repülő autó” a sci-fik világából elinduljon a valóság felé.

A Skydrive persze a szó szoros értelmében nem autó: nincs kereke és nem is tud közúton haladni – első ránézésre egy nagyobb drónról van szó, ha pedig technikailag pontosak akarunk lenni eVTOL-ról, vagyis elektromos – innen az „e” –, függőleges felszállásra és leszállásra (Vertical Take Off and Landing - VTOL) képes szerkezetről, amely képes ember szállítására. Az ilyen eszközöket inkább légitaxiként szokás emlegetni. 

(Kiemelt képünkön: Bruce Willis a repülő taxijában az Ötödik elem című filmben. Fotó: Ötödik elem/Wikipédia)