Lehet, hogy gyógyítható lesz az Alzheimer-kór

A felfedezés betegek és családok millióinak életében hozhat fordulatot.

2021. szeptember 18., 08:15

Szerző:

Az ausztrál Curtin Egyetem munkatársai a szellemi leépüléssel járó, világszerte milliókat érintő Alzheimer-kór egyik lehetséges okára bukkantak – írja az Index a PLOS Biology tudományos folyóiratban megjelenő kutatásokra hivatkozva. A demenciával járó betegség kiváltóját és gyógymódját máig keresi a tudomány.

A betegség mögött az állhat, hogy az idegsejtek pusztulását okozó amiloid fehérjék a test más részéből érkezve, a vér-agy gátat átlépve felszaporodnak az agyban. A mechanizmust kísérleti egereken végzett vizsgálatok igazolták.

„Azt tudtuk, hogy az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége, hogy béta-amiloidnak nevezett mérgező fehérjék rakódnak le az agyban, de a kutatók nem tudták, hogy ezek honnan jönnek, és miért itt rakódnak le” – magyarázza a kutatást vezető John Mamo professzor.

„A kutatásunk kimutatta, hogy az Alzheimer-kórral élőkben található mérgező fehérjék legnagyobb valószínűséggel a vérben található zsírszállító részecskékből, a lipoproteinekből szivárognak az agyba. Ez a vér-agy gát mechanizmus azért jelentős, mert ha le tudjuk vinni a lipoprotein-amiloidok szintjét, és megakadályozzuk a szivárgást, az egy potenciális új gyógymódot jelenthet az Alzheimer-kór és az emlékezetvesztés ellen” – tette hozzá.

Mamo csapata korábbi díjnyertes kutatásuk során fedezték fel, hogy a béta-amiloidok az agyon kívül termelődnek, lipoproteinek részvételével. Munkájukat olyan különleges, genetikailag módosított egerek létrehozásával folytatták, amelyek mája emberi amiloidokat termelt.

(Kiemelt kép: egy férfi Alzheimer-kór tesztet tölt ki Párizsban, 2014. február 25-én. Fotó: Amelie Benoist / BSIP / AFP)