A nagybeteg Céline Dion megdöbbentő dologra vállalkozik: énekel majd az olimpiamegnyitón

Céline Dion Párizsban van, és a pletykák szerint már azt is tudni lehet, hogy miért.

2024. július 24., 08:31

Szerző:

2021 októberében derült ki, hogy Céline Dion egy izommerevséget előidéző, súlyos és ritka autoimmun-betegséggel küzd, amelynek az angol neve SPS, azaz Stiff-person Syndrome (tükörfordításban merevember-szindróma). Az énekesnő életéről és betegségéről I Am Céline Dion címmel dokumentumfilm készült, amit egy hónappal ezelőtt mutattak be. Ebből nemcsak az derül ki, mennyire súlyos ez a betegség, hanem az is, hogy a kanadai, 56 éves énekesnő a betegsége ellenére sem hajlandó visszavonulni. De még mennyire, hogy nem vonul vissza...!

Céline Dion Párizsban van

Céline Dion kanadai, québeci születésű, francia anyanyelvű, az angolt csak erős francia akcentussal beszéli – viszont különös népszerűségnek örvend azokban az országokban, ahol franciául beszélnek. Ennek a kötődésnek köszönhető, hogy ő képviselhette Svájcot 1988-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon – hiszen a francia Svájc egyik hivatalos nyelve. Úgy néz ki, az énekesnőt most az olimpiai megnyitón is hallhatjuk majd énekelni.

Egyelőre csak annyi bizonyos a Variety beszámolója szerint, hogy Céline Dion jelenleg Párizsban van, ahol két nap múlva, péntek este lesz a hivatalos megnyitóünnepség. A rajongókat is üdvözölte, de nem árulta el, hogy miért van az olimpiának otthont adó városban. A pletykák mindenesetre biztosra veszik, hogy a megnyitó lesz Céline Dion nagy visszatérése: 2022 óta nem lépett fel a betegsége miatt.

Szintén Párizsban tartózkodik Lady Gaga, és vele kapcsolatban ugyancsak az a pletyka járja, hogy fel fog lépni az olimpiamegnyitón, igaz, őt kevésbé fűzik szoros szálak a francia fővároshoz, mint Céline Diont. A kanadai énekesnő fellépésének már csak azért is igen erős üzenete lenne, mert szép példát mutatna arra, hogyan lehet még egy ennyire komoly betegséggel szemben is felvenni a harcot.

Céline Dion megrázó videója

Az 56 éves, kanadai énekesnő már korábban is beszélt arról, hogy a felsőtestének és a végtagjainak merevségét okozza ez a betegség, olyan erős görcsökkel, amik akár bordatörést is okozhatnak. A betegséget egyelőre nem tudja gyógyítani az orvostudomány, és az SPS a legtöbb páciensnél az életminőség drámai romlásával jár, sokszor akár halált is okozhat. Bár a merevség állandó is lehet, az izomgörcsök rohamszerűen érkezhetnek – pontosan egy ilyen roham látható az alábbi videóban. Céline Dion azt mondja, ilyenkor előfordul vele, hogy nem tud beszélni sem, és gyermekeit (ikrei 13 évesek) már előre felkészítette, hogy ilyenkor mit kell tenniük:

„»Ne ijedjetek meg, ha nem tudok beszélni. Anya nem haldoklik. Anya csak nem tudja használni a hangszálait. Ha nem is tudok válaszolni, akkor is lehet, hogy hallak benneteket, csak nem tudok kommunikálni.« Tudják, mit kell tenniük: kihívni a mentőket.”

Az egykori Eurovízió-győztes bejelentette, hogy bár sokszor beszélni sem tud a betegsége miatt, nemhogy énekelni, eldöntötte, hogy visszatér a színpadra – már csak ezért is adnak hitelt olyan sokan a pletykáknak arról, hogy Céline Dion fellép majd a megnyitón. Az énekesnő betegségének súlyosságát jól illusztrálja az alábbi videó, amin az látható, mi történik, amikor érkezik egy roham.

(Kiemelt kép: Céline Dion Instagramja)