Szívszorító, Céline Dion hogyan beszél a gyermekeinek súlyos betegségéről: Anya nem haldoklik

Céline Dion először ad interjúkat, amióta súlyos betegségére fény derült. Azt mondja, akkor is visszatér a színpadra, ha a kezével kell beszélnie.

2024. június 12., 11:21

Szerző:

2021 októberében derült ki, hogy Céline Dion egy izommerevséget előidéző, súlyos és ritka autoimmun-betegséggel küzd, amelynek az angol neve SPS, azaz Stiff Person Syndrome (tükörfordításban merevember-szindróma). Az énekesnő életéről és betegségéről I Am Céline Dion címmel dokumentumfilm készült, amit most mutattak be, és az egykori Eurovízió-győztes azt is bejelentette, hogy bár sokszor beszélni sem tud a betegsége miatt, nemhogy énekelni, eldöntötte, hogy visszatér a színpadra.

Céline Dion megrázó interjúja: így beszél a gyerekeivel

A mindössze 56 éves, kanadai énekesnő arról beszél az interjúban, hogy a felsőtestének és a végtagjainak merevségét okozza ez a betegség, olyan erős görcsökkel, amik akár bordatörést is okozhatnak. A betegséget egyelőre nem tudja gyógyítani az orvostudomány, és az SPS a legtöbb páciensnél az életminőség drámai romlásával jár, sokszor akár halált is okozhat. Bár a merevség állandó is lehet, az izomgörcsök rohamszerűen érkezhetnek. Céline Dion azt mondja, ilyenkor előfordul vele, hogy nem tud beszélni sem, és gyermekeit (ikrei 13 évesek) már előre felkészítette, hogy ilyenkor mit kell tenniük:

„»Ne ijedjetek meg, ha nem tudok beszélni. Anya nem haldoklik. Anya csak nem tudja használni a hangszálait. Ha nem is tudok válaszolni, akkor is lehet, hogy hallak benneteket, csak nem tudok kommunikálni.« Tudják, mit kell tenniük: kihívni a mentőket.”

Céline Diont kamaszként fedezte fel egy menedzser, René Angélil, aki aztán az énekesnő férje lett, és akivel aztán a férfi 2016-os haláláig együtt éltek.

„Anyaként először is az embernek beszélnie kell a gyermekeivel, meg kell nekik mondani, hogy nem fog meghalni az édesanyjuk. »Igen, apa a mennyországban van és ez rendben van. De anyának nem lesz baja«”

– idézi Céline Dion szavait a Today.com.

Céline Dion csakazértis visszatér

Céline Dion azt mondja, egy népes csapattal dolgozik, akik segítenek neki abban, hogy az énekesnő most visszatérhessen a színpadra. A betegsége első idejében azt sem tudta elviselni, ha a saját nevét hallotta, de most már hozzászokott a gondolathoz, hogy ezzel a szindrómával kell élnie, és újra rátalált önmagára. Ezért is van, hogy a nehézségek ellenére ragaszkodik a visszatéréshez.

„Visszamegyek a színpadra, ha a földön kell csúsznom, akkor is. Ha a kezemmel kell beszélnem, akkor is. Visszamegyek. Visszamegyek. Céline Dion vagyok, mert ma először lehet majd hallani a hangomat, és nem csak azért mert erre köteles lennék vagy szükségem lenne rá. Hanem mert akarom. És hiányzik.”

(Kiemelt kép: Céline Dion Instagramja)