Alapszintű matek, de az emberek 90%-a elrontja: ön eltalálja, hány hely van a buszon?

Az alsó tagozatos matek anyaga és egy kis logika elég ennek a feladatnak a megoldásához, mégis sokan elrontják. Önnek megy?

2024. augusztus 11., 06:37

Szerző:

Jöjjön megint egy kis szórakoztató matek! Sokan vannak, akik a suliban nem szeretik ezt a tárgyat, de ha már kijárta az ember iskolát, akkor jólesik néha egy-egy feladattal tornáztatni az agyat. Nézzük ezt a példát, ami egyszerre furfangos és roppant egyszerű!

Egy kis matek: hány hely van a buszon?

Reméljük, önnek kijön majd a matek az alábbi feladatban! Ha igen, akkor minden bizonnyal a legügyesebb 10%-ba tartozik, ugyanis a posztoló szerint az emberek 90%-a el szokta rontani az alábbi feladatot. Egy szöveges példáról van szó, a képet ezúttal kéretik teljes mértékben figyelmen kívül hagyni, csak illusztráció gyanánt tettük oda. A kérdés több platformon is terjed a közösségi médiában, álljon most itt mondjuk a Threadsre kitett verzió.

 

Íme a feladat, ami mindössze két rövid mondat:

„Az A buszon 20-szal több hely van, mint a B buszon. Ha a kettőn összesen 40 hely van, akkor hány hely van a B buszon?”

Amint azt a fenti poszt kiemeli, 90% elrontja ezt a feladatot. Nézzük, önnek megy-e!

A megfejtést az oldal alján találja!

Hogy önnek legyen elegendő ideje és helye önállóan gondolkozni, álljon itt egy videó. Így biztosak lehetünk benne, hogy senki nem fogja véletlenül túl gyorsan görgetve idejekorán meglátni a helyes megfejtést.

Nos, alább a Todd in the Shadows nevű youtuber rendkívül szellemes videóját lehet megtekinteni arról, hogy melyik volt a '90-es évek 10 legjobb busza. Merthogy a '90-es években még menők voltak a buszok és a popkultúra tele volt a közösségi közlekedésnek ezzel az akkor még rendkívül szimpatikusnak tartott járművével. Csak egy kis ízelítőként mutatjuk, hogy a helyezettek között van:

  • a lehengerlően fülbemászó Vengabus a Vengaboys slágeréből;
  • a Sandra Bullock által vezetett busz a Speed című filmből;
  • a Meat Loaf által vezetett Spicebus a Spiceworld című filmből; illetve
  • Priscilla, a sivatag királynője az azonos című, ausztrál kultfilmből.

Roppant szórakoztató videóról van szó, kattintson a play gombra, ha van kedve!

Itt a megfejtés

Nos, amint azt a fent beágyazott poszt helyesen emeli ki, a megfejtés nem húsz, hiszen ha a B buszon 20 hely lenne, az A buszon pedig 20-szal több, azaz 40, akkor a kettőn összesen 60 hely lenne, nem csak 40, amint azt a feladat tartalmazza.

A helyes összeget úgy a legkönnyebb kiszámolni, ha az összes ülésszámból, azaz a 40-ből először is kivonjuk a két kapacitás különbségét, azaz a húszat. Így húszat kapunk: ez lenne az összes ülésszám, ha mindkét buszon ugyanannyi hely lenne. Ezt elegendő kettővel elosztani, és máris megkapjuk, hogy hány hely van a kevesebb férőhelyes, azaz a B buszon: 20:2=10.

A helyes megfejtés tehát a tíz. Az A buszon 30 hely van, a B buszon 10, így teljesül a feladat mindkét feltétele, azaz tényleg 20-szal több hely van az A-n, mint a B-n, és a két ülőhelyszám összege valóban 40 (30+10).

(Kiemelt kép: Shutterstock/MarkLG)