Szuperhősök a kórházban

2021. január 23., 18:22

Szerző:

Nővérek és orvosok kerülnek szuperhősszerepbe a Marvel új, egyrészes képregényében: a három rövid történetet tartalmazó kiadványban a koronavírus elleni küzdelmet orvosok, nővérek és betegek szempontjából látjuk. A The Vitals: True Nurse Stories már a címében is létfontosságúnak, az élethez elengedhetetlennek nevezi az egészségügyi dolgozókat, a történeteket a Marvel ismert sorozatainak alkotói a Allegheny Health Network egészségügyi szolgáltatóval közösen készítették.

Az alcím igaz sztorikat ígér, azonban nem konkrét esetek elmeséléséről van szó, hanem a koronavírusos betegekkel foglalkozók általános tapasztalatainak legfontosabb elemeit láthatjuk. Az első történet a COVID-dal vicceskedő rádiós műsorvezető hangját állítja szembe az egyik nővér reggeli rutinjával, a fáradtsággal és a kötelességtudattal. A második sztori egy Vészhelyzet-szerű szituációt mutat be: az orvosok egyik súlyos betegtől rohannak a másikig. Az utolsó képregény nézőpontot vált: egy COVID-beteg mesél arról, milyen sokat jelent számára a nővérek jelenléte.

A kiadvány arra hívja fel a figyelmet, hogy ritkán gondolunk bele az egészségügyi dolgozók és a betegek helyzetébe. Az empátia növelése, és nem az ismeretterjesztés a cél, hiszen kevés új információt tudunk meg ezekből a sokszor pátosszal teli történetekből. Az egyenetlen hangnem arra is rávilágít, hogy az együttérzés és a hála kifejezése az egyik legnehezebb téma napjainkban: ha a statisztikai adatok halmozása közepette elfelejtjük a másikat embernek látni, természetesnek vesszük az erőfeszítéseket, és fel sem merül a köszönet kifejezése. Az érem másik oldala, hogy a köszönet és a hála hangjai könnyen válnak érzelmileg túlfűtötté, fordulnak (akár minden jó szándék ellenére is) esztétikai szempontból giccsbe. A The Vitals történeteit egy fontos és nemes gesztusnak foghatjuk fel, miközben mindent megtesznek azért, hogy hitelesek maradjanak.

Az angol nyelvű képregényfüzet ingyenesen olvasható, a címére rákeresve bárki megtalálhatja a világhálón. Ez egyúttal remek alkalom arra is, hogy kipróbáljuk a webképregények olvasásának egyedi megoldásait. / Szép Eszter

(The Vitals: True Nurse Stories, Marvel)