Sokára sétálhatunk a magyar Jurassic Parkban

Nem spóroltam semmit – hangoztatja büszkén Steven Spielberg legendás dinós filmjében a lelkes építtető az őslénypark próbalátogatásán. Bár az Orbán-kormány annyira nem akart bőkezű lenni, mint Richard Attenborough figurája, mégis brutálisan elszálltak a magyar ősvadon világát bemutató Pannon Park építésének költségei. A 2013 óta zajló, egyesek szerint túlontúl ambiciózus gigaberuházás tervezett 12 milliárdos költségét most 64 milliárdra mérik, de még nem látni a végét. A főváros frissen készített jelentéséből egyebek mellett az is kiderül: a fejlesztés vakvágányra futása nagyrészt az amatőr projektirányításnak köszönhető, számos módosítással azonban megvalósulhat a hazai őspark.

2020. október 12., 11:30

Szerző:

A 2013 óta zajló Biodóm projekt sorsa több külső és belső okból 2019 végére zsákutcába jutott, a befejezés lehetőségeit mára kényszerpályák határozzák meg – áll a főváros megrendelésére szeptemberben készített szakmai jelentésben. A főváros saját cége, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. arra kapott megbízást, hogy felmérje, mennyi munkába, pénzbe és időbe kerül a városligeti Pannon Park projekt befejezése.

A Fővárosi Közgyűlés 2012-ben döntött arról, hogy a Budapesti Vidám Park Zrt. 2013. szeptember végéig szüntesse meg tevékenységét, és a városligeti terület kerüljön a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) használatába. A kormány célja az volt, hogy az állatkert bővítésével 12 milliárd forintból egy egész évben látogatható, mesterségesen fenntartott szubtrópusi parkot teremt Pannon Park néven, hogy a leglátványosabb eszközökkel mutassa be a látogatóknak a pannon ősvadon világát.

A fő attrakció, a Biodóm egy hatalmas méretű, átlátszó óriáskupola, amely négy összefüggő „buborékból” áll. A 17 ezer négyzetméteres komplexum nagyobb, mint három focipálya, és vetekszik a Parlament alapterületével, 36 méteres legmagasabb pontja pedig egy tízemeletes panelház magasságának felel meg. A Biodóm az elképzelések szerint a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti majd meg, mivel azonban az ősállatok már rég kihaltak, így csak a leszármazottaikat, illetve a hozzájuk hasonlító rokonaikat fogják bemutatni.

A dzsungelben élő állatok közt lesz például manátusz (tengeri tehén), csimpánz, bonobó (törpecsimpánz), krokodilok, de orrszarvúkat és elefántokat is költöztetnek a dómba. A létesítményben épül fel a Pannon-tenger akvárium, melynek része egy – már most Közép-Európa legnagyobbjának kikiáltott – 2,5 millió literes cápamedence is.

A kivitelezést a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi. Az állatkert által vezényelt, folyamatosan növekvő költségvetésű beruházásra tavaly decemberben irányult nagyobb figyelem, amikor Persányi Miklós, a FÁNK azóta távozott igazgatója újabb forrásokért jelentkezett be. A kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül további 20 milliárdot kért és kapott a Pannon Park befejezéséhez. Magyarázatként az építőipari árak emelkedésére, helytelen költségbecslésre, korábban nem ismert költségelemekre és eredetileg kisebb területre írt tervekre hivatkozott. Később az is kiderült, 660 millióval dobja meg a költségeket az, hogy a vendéglátó egységekbe az utolsó kiskanalat és kávéscsészét is az állatkert venné meg.

Jelen állás szerint a kormány nem nagyon akar többet adni a projektre, a főváros pedig nem nagyon tud, de minden fél azt kommunikálja, hogy valamilyen formában, akár csökkentett tartalom mellett is, de megvalósul a Biodóm. A Karácsony Gergely által felkért Enviroduna Kft. a felülvizsgálata alapján megállapította, hogy a befejezéshez szükséges költségek jelentősen csökkenthetők. A jelentés szerint 16,4 milliárd forint szükséges a befejezésig, ami biztosítaná a tervek szerinti magas színvonalat és látogatói élményt. Ebből azonban – a rendelkezésre álló források mellett – még 5 milliárd forint hiányzik, és bizonyos tételek költsége még most is csak becsülhető.

Az Enviroduna Kft. ezenfelül üzemeltetési modellt dolgozott ki. Eszerint öt-tíz évre előretekintő üzleti tervre van szükség, amely optimalizálja a működést és a látogatószámot. Ehhez például a Hermina Garázs területén a bevétel növelésére szállodafejlesztést is javasolnak. A budapesti állatkert jelenleg csak jelentős önkormányzati támogatással tud működni, szemben a nyereséges külföldi – berlini, londoni – állatkertekkel, ezért megfontolandó a gazdasági szervezetté alakítása. Az összefoglaló azt is megállapítja, hogy az előkészítetlen munkálatok, az újratervezések és jogi eljárások miatt három-négy év múlva lehet kész a Biodóm. Az átadásra így 2024-ben kerülhet sor. / Török Dániel