Minden válság nyertese: Kína

A világgazdaságnak egy év kell, hogy visszatérjen a rendes kerékvágásba - feltéve, hogy az átoltottság megfelelő mértékű lesz.

2021. január 31., 21:51

Szerző:

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, 2021-ben a világgazdaság akár 5 százalékos növekedést érhet el. Ha nem érkezik a járványnak a korábbinál is erősebb hulláma, az év végére elérhető a válság előtti szint. A PwC pénzügyi tanácsadó cég előrejelzése a címében is némi optimizmust sugall: Nagy lezárástól a nagy fellendülésig. A kérdés az, akárcsak a 2008–2009-es gazdasági világválság után, hogy milyen tanulságokat vonnak le a kormányok, a gazdaság szereplői és a társadalmak a krízisből.

Az ipari szféra tavaly rákényszerült a visszafogott termelésre. A közlekedés teljesítménye évtizedekkel korábbi szintekre esett vissza. A PwC-nél úgy vélik, hogy már az idén reális közelségbe kerülhet a gazdaságélénkítés és a zöld- infrastrukturális beruházások összehangolása.

A szokatlanul enyhe tél nem késztette a termelőüzemeket leállásra, és a közúti közlekedésben sem voltak fennakadások. Ám már most látszik: még legalább 3-6 hónapig korlátozások lesznek. Ezért az első negyedévben több fejlett országban a gazdaság növekedése nem éri majd el a tavalyi első három hónap teljesítményét sem.

Mivel a válság elsősorban a szolgáltatásokat érintette, azok az országok lettek a legnagyobb vesztesek, amelyeknél ezek a szektorok meghatározó szerepet játszanak: Nagy-Britanniának, Spanyolországnak. Franciaországnak is arra kell számítania, hogy egy év is kellhet a visszarendeződéshez. Németország is nehéz hónapok elé néz. Az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, minden krízis legnagyobb nyertese a Kínai Népköztársaság. Bár GDP ott is veszített növekedési dinamikájából, de korántsem olyan mértékben, mint ahogy az világgazdaság többi, vezető szereplőjénél előfordul.

A pénzpiacokon nagyobb számban jelenhetnek meg a környezetvédelmi beruházások finanszírozását szolgáló, úgynevezett zöldkötvények. Kibocsátásuk 40 százalékkal is növekedhet az idén, és meghaladhatja az 500 milliárd dollárt is. A szakértők arra számítanak, hogy az idei évet továbbra is alacsony kamatszint és gyengén erősödő infláció jellemzi majd. đĐ