Kérsz egy csokit?

2019. április 20., 23:20

Szerző:

Kalimpált a szívem – mesélte nekem Dae Soon Kim a Göncz Árpáddal való első találkozásáról. A Glasgow-ban doktoráló fiatal koreai tudós disszertációját írt a magyar köztársasági elnökről. A tudományos munkából könyv lett idehaza. Ennek lektorálására kértek fel anno, és cikket is írtam a fiatal tudósról és Göncz Árpádról a 168 Órának. Dae Soon Kim a Hankuk Egyetemen magyar politikát tanított. Könyvében így írt magyarok Árpi bácsijáról: „Az elnöki hatalomról és felelősségvállalásról alkotott véleményét magától értetődően nem lehet minden tekintetben pozitívan értékelni, mégis elmondhatjuk, hogy Göncz Árpád elnökségét mélyen áthatotta a liberális és demokratikus értékekbe vetett hite.”

De térjünk vissza Dae Soon Kim és Göncz Árpád első találkozójához. A Miniszterelnöki Hivatal épületébe szólt a meghívó. A dél-koreai fiatalember korábban sohasem találkozott magas rangú politikussal. Egész éjjel nem aludt, annyira izgult. Másnap szinte rosszul volt a feszültségtől. Dél-Koreában a hierarchiának, a tekintélynek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint nálunk. Mesélte, nyílt az ajtó.

– Jó napot, Göncz Árpád vagyok! – nyújtotta a kezét a mosolygós idős ember. De azonnal észrevette, hogy a fiúval valami nincs rendben.

– Rosszul vagy? Kérsz egy csokit?

Dae Soon Kim bólintott, és ekkor olyan történt, amire korábban nem számított: ott ült a csodált politikus mellett, és első találkozásukon némán majszolta a tőle kapott csokoládét. / P. A.