Hamarosan megjelennek a digitális személyi igazolványok, a változás minden magyart érint

Idén szeptembertől már használhatjuk a digitális személyi igazolványt, amivel jóval könnyebb lesz magunkat azonosítani, és a hivatalos ügyeink intézését is megkönnyíti.

2024. május 13., 15:15

Szerző:

Idén szeptembertől már használhatjuk a digitális személyi igazolványt, amivel jóval könnyebb lesz magunkat azonosítani, és a hivatalos ügyeink intézését is megkönnyíti. Az alkalmazás május 18-tól tölthető le első lépésként – hívja fel a figyelmet a Dívány.hu. A portál cikke szerint a Digitális Állampolgárság Program keretében minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. Sok helyen már személyesen sem kell megjelennünk, ráadásul némi pénzt is megtakaríthatunk vele. Május 18-tól letölthető lesz a mobilalkalmazás, amelynek birtokában egy kormányablakban történő ügyintézés után felkerülhetünk egy várólistára, ahol később aktiválható lesz a digitális állampolgárság.

Néhány napja már elindult a weboldala is a programnak, amely a felhőtechnológia segítségével működik.

Azoknak a hivatalos ügyeinknek a többségét, melyek intézéséhez eddig meg kellett jelennünk valamilyen állami hivatalban, már virtuálisan is elintézhetjük. Emellett az állam felé szükséges fizetnivalónkat is rendezhetjük a központi mobilalkalmazáson keresztül – áll a cikkben.

Az oldal szerint az összes adatunk bekerül egy programba, azonban ennek a fejlesztésnek az alapelve, hogy az összes, az állammal kapcsolatos adatnak mindig az állampolgár a tulajdonosa, így kizárólag ő rendelkezhet arról, hogy azokat felhasználhatják-e.

A Digitális Állampolgárság Programban az életesemény alapú ügyeinket, valamint az e-Papír típusú dolgainkat intézhetjük majd el. Utóbbit ugyan már használjuk egy ideje, azonban ezt most teljes körűen megújítják.

Az életesemény alapúhoz tartozik például a két leggyakoribb: a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyek. Ezek már biztos, hogy idén elérhetővé válnak a fejlesztésben, a többit a későbbiek során kapcsolják hozzá. A program ugyanis még nem végleges, úgy tervezik, hogy 2026 végére szinte minden közigazgatást érintő ügyet elintézhetünk online.

Ősztől a DÁP-alkalmazással igazolhatják személyazonosságukat az állampolgárok, első körben a rendőri igazoltatásnál.

A portál végül megjegyzi, hogy elsőként azokat keresik meg a lehetőséggel, akiknek van Ügyfélkapu-elérhetőségük. Ezen keresztül értesítenek mindenkit, hogy töltse le a mobilalkalmazást.

Amint pedig ez megtörtént elérhetővé is válik a digitális személyi igazolvány. Így a későbbiekben, mindenki elektronikusan, virtuálisan kommunikálhat a kormánnyal ügyintézés közben, hiszen ez az összes okmányunkat tartalmazza majd digitálisan.

(Képünk illusztráció / Pexels / Andrea Piacquadio)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.