Ferencvárosi vádak és viták

Az ellenzéki pártok többsége nem akar a független Baranyi Krisztina mögé felsorakozni, pedig a felmérések szerint ő a legesélyesebb ellenzéki polgármesterjelölt Ferencvárosban. Őt konfliktusos aspiránsnak tartják, helyette a szerintük kompromisszumra képesebb Jancsó Andrea momentumos helyi képviselőt támogatják. Baranyi szerint egyszerűen arról van szó, hogy az uniós választás után a Momentum borított mindent, és elkérte magának a kerületet. Úgy véli, ha ő az MSZP és a Fidesz közötti, a parkolási ügyekben bizonyítható együttműködést feltárja, akkor nem konfliktusokat keres, hanem a munkáját végzi. Egyik ellenzéki polgármesterjelölt sem akar visszalépni a másik javára, ráadásul lapzártáig az is kérdéses volt, hogy augusztus elején megtartják-e ferencvárosi előválasztást, hogy a kerület lakói dönthessenek a jelöltek között.

2019. július 29., 12:13

Szerző:

– Már tavaly novemberben elhatároztam, hogy elindulok a polgármesteri posztért. Akkor írásban kértem ehhez az ellenzéki pártok támogatását – mondja Baranyi Krisztina, aki korábban az Együttben politizált, ma független ferencvárosi képviselő. Baranyi mögött a Magyar Kétfarkú Kutya Párton, a helyi LMP-n és egy civilszervezeten kívül lényegében csak közéleti személyiségek állnak: Gegesy Ferenc volt kerületi polgármester, Puzsér Róbert és Karácsony Gergely. Bár utóbbi később úgy árnyalta a véleményét, hogy ott áll a kerületben elindulni akaró mindkét polgármesterjelölt mögött. Baranyi riválisa, Jancsó Andrea mellett a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a DK sorakozott fel. Patthelyzet alakult ki, az ellenzék a parkolómutyiról és az ingatlanbotrányairól elhíresült fideszes vezetésű Ferencvárosban nem tud dűlőre jutni abban a kérdésben, ki legyen a közös polgármesterjelölt.

Megismétlődhet az országgyűlési választások eredménye: akkor egyetlen ellenzéki jelölt sem lépett vissza, így a kerületet simán elvitte a Fidesz. Az öt évvel ezelőtti a polgármester-választáson hasonló volt a helyzet, emiatt nyerhetett a fideszes Bácskai János újabb mandátumot mindössze 234 szavazat előnnyel. Az ellenzék idén úgy döntött, hogy a főpolgármesteri előválasztáshoz hasonlóan a IX. kerületben is polgármesterjelölti előválasztást tartanak, hogy végre pontot tegyenek az ügy végére. Az időpontot kitűzték, úgy volt, hogy augusztus 5. és 8. között tartanák a voksolást négy sátorban. Nem lenne érvényességi küszöb, de a jelölteknek előzetesen legalább kétszáz támogatót kellene szerezniük. Vagyis a technikai feltételek megvannak, de a politikai megállapodás lapzártánkig nem született meg, mindkét csapat a másik számára el nem fogadható feltételeket támasztott. Jelen állás szerint a helyi előválasztást is egy héttel későbbre csúsztatják. Múlt pénteken tartottak volna a politikai feltételekről egyeztetést, de Baranyi Krisztina szerint az elmaradt. Az ATV.hu arról számolt be, hogy az ok: Áder János a várakozásokhoz képest egy héttel későbbre írta ki a választásokat, amely magyarázat azonban sántít, mert korábban is köztudott volt, hogy az október 6-i nemzeti gyásznapra nem ír ki választást a köztársasági elnök. Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság vezetője szerint ha 31-én 13 óráig nincs megállapodás, a civilek kiszállnak a folyamatból.

Ősszel a pártok még azt vallották, hogy az országgyűlési választás kudarca után a leginkább beágyazott helyi jelöltet kell megtalálni, és közösen felsorakozni mögötte. Baranyi Krisztina úgy gondolta, hogy az Együtt megszűnése után inkább maradna független jelölt, így hárítva el annak lehetőségét, hogy valamelyik párt ne vállalja a támogatását. Idén áprilisban az ellenzéki pártok bejelentették, a kerület jelölésének jogát a Párbeszéd kapja. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke meg is kereste azzal Baranyit, hogy őt támogatnák, de előtte egy közvélemény-kutatást készítenének, hogy valóban beágyazott-e, ismerik-e a kerületben. Kiderült, hogy ő a legtámogatottabb helyi jelölt, mégsem álltak be mögé az ellenzéki pártok.

– Az európai uniós választás után – mondja Baranyi Krisztina – ugyanis a Momentum borított mindent, és elkérte magának a kerületet. Ezért alakult ki az a helyzet, hogy rám indítják az általuk, a Jobbik, a DK és az MSZP által támogatott jelöltet.

Hasonló eset történt néhány hete Szegeden is. Írtunk róla, hogy a sikeres EP-választás után a szegedi Momentum a korábban megbeszélt egy helyett két képviselőjelöltet szeretett volna elindítani, a DK pedig egy helyett négyet. Ráadásul a DK az igényelt négy körzet között egy olyat is akart, amelyben a Momentum indíthatott volna aspiránst. Végül némi huzavona után átvágták a gordiuszi csomót, és mindkét párt – a korábbi megállapodástól eltérően – több jelöltet indíthat az önkormányzati választásokon.

Bedő Dávid, a Momentum önkormányzati választási operatív kampányfőnöke szerint Jancsó Andrea már fél éve bejelentette, hogy a IX. kerületben polgármesterjelölt szeretne lenni.

– A Momentum már novemberben jelezte, hogy van egy alkalmas jelöltje, Jancsó Andrea. Az ő személye miatt ragaszkodtunk Ferencvároshoz – teszi hozzá Bedő Dávid.

Áprilisban végül az a döntés született, hogy a Párbeszéd adhat jelöltet, de nem volt alkalmas emberük. A helyi pártok Baranyi Krisztinát nem tudják elfogadni közös jelöltként, úgy látják, nem tudnának vele dolgozni, mert nem igazán lehet vele kompromisszumot kötni.

– De ha győz az előválasztáson, beállnak mögé?

– Ha nyer, ő a közös jelölt – mondja Bedő Dávid.

Szocialista forrásaink arról beszélnek, hogy Baranyi Krisztina „médiaképessége ellenére” nem igazán konszenzusos alkat.

– Andrea kompromisszumkészebb, jobban bízunk benne, de kevésbé ismert a kerületben. Krisztina azzal vádol minket, hogy együttműködünk a Fidesszel, de bizonyítékkal még nem állt elő – mondja egyikük. Ugyanakkor még azt is hallani, az MSZP szerint nincs kőbe vésve, hogy csak ezek a jelöltek indulhatnak a választáson.

– Az ajánlat megszületett, döntsék el a ferencvárosiak, hogy ki lesz a csapatkapitányuk – mondja Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke. – A győztes fogja vezetni a közös listát, a vesztes egyéni kerületben indulhat, és győzelem esetén akár alpolgármester is lehet. Kevés az időnk, a viták helyett inkább azon kellene gondolkodnunk, hogyan győzzük le a Fideszt.

Ugyanakkor civil forrásaink szerint tartani lehet attól, hogy – és ezt egyesek a Momentum tapasztalatlanságával magyarázzák – olyan megállapodás született a pártok között, amelynek következtében a testületben az ellenzéki képviselők között többségben lesznek a szocialisták és DK-sok, és ebben az esetben, ha Baranyi lesz a közös jelölt, és győz, könnyen béna kacsává válhat a kerület élén. Baranyi Krisztina arra a felvetésünkre, hogy állítólag ő nem akar a szocialistákkal együttműködni, mert mutyiztak volna a helyi Fidesszel, úgy reagált, hogy éppen a szocialisták nem támogatták a jelölését.

– Ők terjesztik rólam, hogy konfliktusos alkat vagyok. De a választóktól kapott felhatalmazásom nem arról szól, hogy jóban legyek a testületben mellettem ülő képviselőkkel, legyenek azok bármelyik pártnak a tagjai. Az emberek érdekeit kell képviselnem, és megvédenem a közvagyont – mondja. Úgy véli, ha a két párt közötti, a parkolási ügyekben fennálló bizonyítható együttműködést feltárja, akkor nem konfliktusokat keres, hanem a munkáját végzi. Arra a felvetésünkre, hogy az MSZP szerint még nem állt elő bizonyítékokkal, azt válaszolja: a szocialista párt hosszú éveken át ingyen kapott irodát a kerületben, még a rezsit sem kellett fizetnie.

– Ehhez képest amikor Jancsó Andrea igényelt irodát, a fideszes vezetéstől azt a választ kapta, hogy ez tiltott pártfinanszírozás lenne, csak piaci bérleti áron juthat hozzá helyiséghez – teszi hozzá.

Baranyi Krisztina ajánlata az ellenzéki pártoknak az volt, hogy a jelöltek közül az előválasztáson győztes legyen a kompenzációs lista első helyezettje, riválisa pedig, ha eléri a harminc százalékot, kapja meg a második helyet. Továbbá egy körzetet kért az őt támogató civil egyesületnek. Szerepelt az ajánlatban egy olyan kitétel is, hogy aki az elmúlt öt évben a helyi NER politikája ellen nem lépett fel, ne kaphasson szerepet a következő közgyűlésben. Erre kapta azt a választ, hogy az előválasztáson vesztes jelölt elindulhat egy egyéni körzetben.

A 2018-as országgyűlési választásokon a Ferencvárost is magában foglaló 6-os számú választókörzetben az ellenzéki jelöltek nem léptek vissza egymás javára, a fideszes Kocsis Máté a szavazatok több mint negyven százalékát szerezte meg. A körzetben indult a DK-s Ara-Kovács Attila (32,17 százalék), a momentumos Cseh Katalin (2,56 százalék), a Jobbikos Dúró Dóra (12,92 százalék), az LMP-s Jakabfy Tamás (5,56 százalék) és a kutyapárti Racskó Gábor (2,29) mellett Baranyi Krisztina (3,13 százalék) az Együtt színeiben. A munkáspárti, a MIÉP-es jelölt, valamint a KÖSSZ és az Iránytű párt aspiránsa nem érte el az egy százalékot.

Az MSZP-s politikusok azzal is előhozakodtak már, hogy Baranyi Krisztinával való viszonyuk akkor romlott el, amikor ő nem lépett vissza a DK-s jelölt javára az országgyűlési választásokon.

– Ezt ugyanúgy elmondhatnák a jobbikos, a momentumos és az LMP-s jelöltről is. Érdekes, hogy csak velem romlott meg a viszonyuk – mondja erre Baranyi.

– Az önkormányzati választás tétje nemcsak az, hogy leváltsuk a Fideszt, hanem az is, hogy Ferencvárosban olyan testület alakuljon, amely alkalmas a kerület vezetésére – hangsúlyozza Jancsó Andrea helyi önkormányzati képviselő, korábban az LMP, ma a Momentum tagja. Hozzáteszi: az ellenzéki egyeztetések során arra törekedtek, hogy alkalmas képviselőjelölteket találjanak. Ugyanis szerinte nemcsak a győzelem a fontos, hanem az is, hogy a voksolás után a IX. kerület ne jusson Esztergom vagy Hódmezővásárhely sorsára. Az ellenzéki pártok azt ajánlották a városvezető-jelölteknek, hogy az előválasztás győztese lesz a polgármesterjelölt és a kompenzációs lista vezetője is, a vesztes pedig egy egyéni választási körzetet kap, ahol megméretheti magát. Az alpolgármesteri posztról a következő, egyelőre megjósolhatatlan összetételű testület dönt majd.

S hogy mi az oka annak, hogy most két ellenzéki jelölt küzd az elsőségért?

– Valljuk be, Krisztina „one man show-t” visz. Tizenkét jelöltjét a mai napig nem mutatta be. Pedig a pártok adtak neki egy listát a lehetséges képviselő-aspiránsokról. Nehéz vele együttműködni. Ezt öt év alatt megtapasztaltuk – mondja Jancsó Andrea. Arra a felvetésünkre, hogy Baranyi Krisztina és a közte lévő feszültségnek személyes okai vannak, vagy azt a pártok generálták-e, így reagált: – Ez egészséges verseny, mindkettőnknek politikai ambíciói vannak, és különböző pártok támogatását szereztük meg. Előzetesen egyeztettünk Krisztinával. Neki sokkal fontosabb volt, hogy a helyi szocialistákat kiszorítsa, mint hogy az ellenzék legyőzze a Fideszt Ferencvárosban.

Arra a megjegyzésünkre, hogy Baranyi szerint a szocialisták lepaktáltak a Fidesszel, azt mondja: erre még nem látott kézzelfogható bizonyítékot, de a Momentum minden önkormányzatban ott lesz, hogy felemelje a szavát, ha bármilyen visszaélést tapasztalna.

– Vannak részigazságai, de nem gondolom, hogy most kellene az ellenzéket leváltani. Ha egy évvel ezelőtt keresett volna a harcához szövetségeseket, akkor talált volna. Most egyetlen közös cél van: a Fideszt le kell váltani. Minden helyi pártalapszervezet így gondolkodik erről.

Megkérdeztük azt is, tárgyaltak-e arról, hogy valamelyikük visszalép a másik javára, amire Jancsó Andrea azt válaszolta: ez egyikük részéről sem merült fel. Megvárják, hogy az előválasztás végül megrendezhető lesz-e, utána elgondolkodnak erről is. Bár a technikai feltételek adottak, a dátumot is kitűzték (már kétszer is), de ha a politikai feltételekben (körzetfelosztás, kompenzációs lista) nem tudnak megállapodni, akkor valószínűleg nem lesz ferencvárosi ellenzéki előválasztás. / Pungor András