Orbánék kivéreztetnék Paks ellenzéki önkormányzatát

Orbánék gyakorlatilag átírták az iparűzési adóbevétel felhasználási jogára vonatkozó szabályokat, amivel csúnya véget érhet a jólét Paks városában.

2024. augusztus 1., 09:49

Szerző:

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, az atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat – szúrta ki a 24.hu. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat szerzi meg.

A különleges gazdasági övezet területén a feladat- és hatásköröket Tolna Vármegye Önkormányzata gyakorolja.

Az augusztus közepétől hatályos rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel Tolna Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 62,5 százalékának erejéig, valamint Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 37,5 százalékának erejéig.

A bevétel legfeljebb 3 százalékát lehet a megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési költségekre, a bevétel legfeljebb 17 százalékát pedig a megyei önkormányzat beruházásaira költeni. A maradék pénzen osztoznak a két megye beruházással közvetlenebbül érintett települései.

A portál felidézte, a különleges gazdasági övezetek fogalmát 2020-ban alkotta meg a kormány, így vették el a gödi Samsung akkugyár adóbefizetéseit a helyiektől, akik ellenzéki polgármestert választottak. 2023-ban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 5,9 milliárd forintot fizetett ki a városnak helyi adók címén.

A Fidesz bosszúja Paksig ér?

Érdekesség, hogy Pakson júniusban a fideszes polgármester vesztett, de a kormánypárt politikusai nem akarták veszni hagyni a paksi pénzt. A megválasztott ellenzéki polgármester, Heringes Anita felháborítónak nevezte az ötletet. Szerinte az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi, abból lesz iparűzési adó, hogy ők bemennek dolgozni.

Szerinte most alapvetően jó Pakson élni, de ha elvonják a várostól az adóalapot, romlik az életminőség, akkor pedig semmi sem akadályozza meg a mérnökcsaládokat, hogy jóval nagyobb fizetésért külföldre vándoroljanak.