Meghibásodás történt a Paksi Atomerőmű reaktoraiban

Egy nap alatt két meghibásodás is történt a Paksi Atomerőműben.

2024. március 27., 19:50

Szerző:

Paksi Atomerőmű 1. és 2. reaktoraiban is meghibásodás történt hétfő délelőtt  – írja az Index. „2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán. Az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is folyamatosan ellenőrzi az erőmű állapotát és a 100 MW-ot meghaladó teljesítményváltozásokról tájékoztatást ad” – írja oldalán az Országos Atomenergia Hivatal.

A Paksi Atomerőmű szerda délután közleményt adott ki

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. blokkja 2024.03.25-én 19:50-től ismét névleges teljesítményen üzemel – írja oldalán az MWM Paksi Atomerőmű. Majd közölték azt is, hogy a Paksi Atomerőmű 1. blokkja a hétfői védelmi működést követően 2024.03.27-én 13:24-től ismét névleges teljesítményen üzemel.

Tavaly meghosszabbították az üzemidőt

Az Euratom előírásainak megfelelően bejelentették az Európai Uniónak a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának megkezdését – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója 2023. decemberében.

Dr. Horváth Péter János hozzátette, az októberi bejelentéssel elkezdődik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként a paksi atomerőmű üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-57-ig hosszabbodhat meg. A villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára is szükség van, a paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása nem csak ésszerű, de szükségszerű is – jegyezte meg.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg egyenként 506-509 megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 kezdte meg működését, a 30 éves üzemidőt 2012 és 2017 között 20 évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között le kellene állítani őket.

A vezérigazgató kiemelte: az üzemidő-hosszabbítással nem kell új atomerőművet építeni, a rekonstrukciók jóval kisebb beruházást igényelnek. A hosszabbítás emellett támogatja a klímacélok megvalósulását, és egy kilowattóra energiát itt állítanak elő a legolcsóbban. Emlékeztetett: jelenleg világszerte 412 atomreaktor 370 ezer megawatt kapacitással üzemel, és 58 épül 60 ezer megawatt kapacitással. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a klímaváltozás elleni küzdelemhez ennél jóval komolyabb törekvésekre van szükség.

A paksi VVER-440 típusú blokkok eddig minden nemzetközi vizsgálaton megfeleltek – húzta alá.

Elmondta, a paksi atomerőmű további működését a növekvő elektromosenergia-igény indokolja, hozzátéve, hogy a napokban 3000 megawatt fölé emelkedett az importáram felhasználása Magyarországon. Számítások szerint a magyar áramfogyasztás a 2030-as évekre a jelenlegi másfélszeresére nő, nyáron egyre több légkondicionáló működik, és a földgáz ára miatt egyre többen térnek át az elektromos árammal való fűtésre, bővül az e-mobilizáció, és fejlődnek az áramigényes iparágak – sorolta.

(Kiemelt képünk forrása: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Facebook oldala)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.