Ebben tartják most a magyarok a vagyonukat: mire fel ez a megtakarítási láz?

Továbbra is pörög a lakossági megtakarítási piac: csaknem 330 milliárd forintot tettek félre a háztartások bankbetétben és értékpapírban augusztusban.

2024. október 8., 14:06

Szerző:

Nem csillapodott a megtakarítási kedv augusztusban sem, a háztartások újabb százmilliárdokat tettek félre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. A bankbetéteket csaknem 74 milliárd forintnyi friss pénzzel gyarapították. Hazai értékpapírokba 242,6 milliárd forint, külföldiekbe 11,3 milliárd forint került. A háztartások betétállománya ezáltal mintegy 13 ezer milliárd forintra hízott, az értékpapíroké pedig csaknem 30 ezer milliárd forintot tett ki – derült ki a Bank360 elemzéséből. 

Eszerint tavaly augusztusban történt meg a fordulat, azaz hogy először tartottak több pénzt a háztartások állampapírokban, mint bankbetétekben. Ennek pedig alapvetően két oka volt: egyrészt a bankok – néhány kivételt leszámítva – nem fizettek érdemi kamatot a betétekre, sok helyen 0 százalék körüli kamattal hirdették meg a lekötéseket. Eközben viszont az állam a Prémium Magyar Állampapírokra (PMÁP) az adott kamatperiódusban 16 százalékos kamatot adott, ráadásul az állampapírok hozamát sem kamatadó, sem szocho nem terheli, szemben a bankbetétek kamatával.

Másrészt idén augusztusban immár zsinórban a 13. hónapja haladta meg a háztartások állampapír-állománya a bankbetétekét. Ebben a hónapban több mint 145 milliárd forintnyi friss pénz került hazai állampapírokba, ezzel a háztartások állománya meghaladta a 13 500 milliárd forintot. Ezen a ponton a Bank360 megjegyezte: a hosszabb futamidejű kötvények továbbra is sokkal népszerűbbek, mint az egyéves vagy még hamarabb lejáró konstrukciók. Végül hozzátették: a lakosság állampapírjainak több mint 83 százaléka többéves lejáratú kötvény. 

Már korábban felpörgött a magyarok megtakarítási kedve

Korábban megírtuk: fogyasztás helyett inkább hízott a háztartások vagyona, legalábbis azoké, akik képesek voltak megtakarítani. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi adatai szerint a második negyedév végén 105 517,1 milliárd forinton tetőzött a lakosság pénzügyi vagyona, amiben nincsenek benne az ingatlanjaik értéke. Ez az összeg háztartásonként átlagosan már 26,3 millió forint körüli megtakarítást jelentene, de a pénzügyi vagyon döntő része a felső tíz százalék kezében van. Az MNB korábbi vagyonfelmérése szerint ennek a vagyonnak mintegy kétharmada a legjobban élő tizedé. A lakosság szegényebbik 70 százaléka a pénzügyi vagyon alig hatodával rendelkezett 2020-ban, és vélhetően azóta sem változott érdemben a helyzet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu)