Döntöttek: újabb milliárdokat tol ebbe a kormány

Nem spórol a kormány, több pénz juthat a hit- és erkölcstanoktatásra. 

2024. szeptember 11., 12:46

Szerző:

Legalábbis erre enged következtetni a Magyar Közlönyben kedden este megjelent határozat, melynek tanúsága szerint a kormány jóváhagyta a  hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás költségvetési jogcímcsoport kiadási előirányzatának legfeljebb 4,2 milliárd forinttal történő túllépését – írja a HVG.

Nagyon fontos lett 

A 2024-es költségvetésben ezen a soron 22 milliárd szerepelt, így az emelés közel 20 százalékos. Az intézkedés határideje azonnal, ám a rendeletből nem igazán derül ki, hogy miért ennyire sürgető a dolog, annyi azonban biztos, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek sürgősen intézkednie kell, hogy előteremtsék a fentebb említett 4,2 milliárdot. 

Már évek óta ömlenek a milliárdok 

hit- és erkölcstanoktatás, valamint a tankönyvtámogatás kérdése egyébént már évek óta fontos a kormánynak. 2022-ben például lapunk arról írt, hogy az eredetileg meghatározottnál majdnem kétszer több pénzt  fordíthat a Belügyminisztérium hit- és erkölcstanoktatásra, hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra. Akkor, az elfogadott büdzsében 6,58 milliárd forintos előirányzat szerepelt, amit aztán augusztus elején egy kormányhatározattal gyakorlatilag megdupláztak, Orbán Viktor jóváhagyásával ugyanis 6,46 milliárd forintos túllépést engedélyeztek. 

Pénzeket érintő változások 

Nem ez az egyetlen pénzeket érintő változás, a Közlönyben ugyanis az is megjelent, hogy az Magyar Államkincstár működésére szánt összegből mintegy 215 millió forintot átcsoportosítottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működési és a nemzeti park igazgatóságok személyi kiadási kerete javára, illetve az Agrárminisztérium és a kormányhivatalok dologi kiadásaira. A háborús vészhelyzetre hivatkozva pedig szerdától hatályos az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet”.

Megcsapolták a költségvetést 

Ahogyan arról lapunk is hírt adott a kormány 50 milliárd forinttal megcsapolja az idei költségvetés általános tartalékát, amiről egy határozat is megjelent augusztus közepén a Magyar Közlönyben. Eszerint az összegnek a több mint felét a Beruházási Alap nyerte meg, de arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan milyen célra adja oda ezt a pénzt a kormány. További részletek ITT

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

2024. szeptember 16., 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.