Bár már rég elszállt a költségvetés, a kormány azért még taszít rajta egyet

A kormány összesen 50 milliárd forintot oszt szét a költségvetés általános tartalékából, csak épp azt nem tudni, pontosan mire költik majd ezt a pénzt.

2024. augusztus 23., 14:36

Szerző:

A kormány 50 milliárd forinttal megcsapolja az idei költségvetés általános tartalékát, amiről egy határozat is megjelent a csütörtök esti Magyar Közlönyben. Eszerint az összegnek a több mint felét a Beruházási Alap nyerte meg, de arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan milyen célra adja oda ezt a pénzt a kormány.

A Portfolio szerint ugyanakkor Orbánék döntése szerint 

  • 28,9 milliárd forint jut a Beruházási Alap egyéb felhalmozási célú kiadások sorának,
  • 16,1 milliárd forint jut az Építési és Közlekedési Minisztériumnak ipari parki és térségi infrastruktúra fejlesztési feladatokra,
  • 4,97 milliárd forintot ad a kormány a Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati infokommunikációs szolgáltatások fedezetére.

A gazdasági portál cikkében kiemelte, az állami beruházásokra való plusz költés azért érdekes, mert másfél hónappal ezelőtt a kormány kihirdette az idei 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás részleteit. A júliusi döntésében ráadásul még 160 milliárd forinttal visszavágta a Beruházási Alap előirányzatát, most viszont „visszaépít” egy kisebb keretösszeget. 

Elszállt a költségvetés, de ki érdekel?

A kabinet jelenlegi bőkezű adakozása minimum furcsa, mivel korábban megírtuk: 213 milliárd forint többlettel zárta a júliust Magyarország költségvetése, amivel az államháztartás központi alrendszerében az év első 7 hónapjában 2443,3 milliárd forintos volt a hiány mértéke. Felidéztük, hogy a magyar kormány az előző években rendre évi 5000 milliárd forint fölötti hiányokat hozott össze, amihez képest idén eredetileg 2514 milliárd forintos hiánycélt tűztek ki, de azt már áprilisban átlépte a költségvetés. A május és a július is pluszosra sikerült viszont most megint a hiánycél alatt vagyunk.

Az idei költségvetést egyébként az államadósság kamatkiadásai nyomják meg nagyon, idén július végéig 2217 milliárd forintot fizetett ki erre a magyar állam. Ez 700 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A kamatkiadások pedig elsősorban azért ilyen magasak, mert az állam adósságának egy része prémium állampapírokban van, amelyek után elég magas, 15-20 százalék körüli kamatokat fizetnek ki.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP)