Minimálisan zsugorodott a hiány, de még mindig üres a magyar államkassza

Bár 213 milliárd forint többlettel zárta a júliust Magyarország költségvetése, a hiány mértéke ugyanakkor még mindig 2443,3 milliárd forint a magyar államkasszában.

2024. augusztus 8., 12:12

Szerző:

„213 milliárd forint többlettel zárta a júliust Magyarország költségvetése” – írja a Telex a kormány tájékoztatása alapján. Az államháztartás központi alrendszerében ezzel az év első 7 hónapjában 2443,3 milliárd forintos a hiány mértéke.

A magyar kormány az előző években rendre évi 5000 milliárd forint fölötti hiányokat hozott össze. Ehhez képest idén eredetileg 2514 milliárd forintos hiánycélt tűztek ki, amit már áprilisban átlépett a költségvetés. A május és a július is pluszosra sikerült viszont, így most megint a hiánycél alatt vagyunk.

Az idei költségvetést az államadósság kamatkiadásai nyomják meg nagyon, idén július végéig 2217 milliárd forintot fizetett ki erre a magyar állam. Ez 700 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A kamatkiadások elsősorban azért ilyen magasak, mert az állam adósságának egy része prémium állampapírokban van, amelyek után elég magas, 15-20 százalék körüli kamatokat fizetnek ki.

Túlzottdeficit-eljárást ért az elszállt hiány

Mindeközben üröm az örömben – már ha több ezermilliárd forint hiánya lehet öröm –, hogy komoly bajba kerülhet Magyarország az elszálló államháztartási hiány miatt.

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti” 

– erősítette meg korábban a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium az információt, miszerint a közeljövőben eljárás indul Magyarország ellen a túl magas költségvetési hiány miatt. A szaktárca ugyanakkor hozzátette, fontos leszögezni, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik.

„A kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el. Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét, miközben a gazdaságot fenntartható növekedési pályán tartja. A költségvetés egyensúlya az intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1064 milliárd forinttal javult” 

– közölték. A költségvetési hiány mértéke a tárca szerint az idei évben 4,5 százalékos lehet, míg jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérséklődik majd.

(Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)