Nem sokan ismerik ezt a szabályt a szabadságról, pedig sokakat érint

Minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gyermeke születése után éljen a fizetés nélküli szabadság lehetőségével, azonban erről csak kevesen tudnak.

2024. június 28., 10:00

Szerző:

Sokan nem tudnak különbséget tenni a szülési és a fizetés nélküli szabadság között, pedig egy igen hangsúlyos dologban mindenképpen eltérnek egymástól: míg előbbi csak az anyákat illeti meg, addig az utóbbi bármelyik szülőt. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermek születése után, a csemetéje gondozása céljából az apa is dönthet úgy, hogy otthon marad – figyelmeztet cikkében a divany.hu.

A lap a cikkben a Das JogSzervizre hivatkozik, akik szerint a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivaló az, hogy a munkavállaló munkaviszonya nem szűnik meg a szabadság e formájával. Mi több, ha a dolgozó bejelenti a visszatérési szándékát, a munkáltató köteles őt tovább foglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnhet meg. Fontos információ az is, hogy a fizetés nélküli szabadság igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal korábban írásban be kell jelenteni.

Sokak számára az sem világos – írja a lap –, hogy a gyermek gondozása miatt kivett fizetés nélküli szabadság megszűnése után a munkáltatónak kötelessége munkabérmódosításra vonatkozó ajánlatot tenni, melynek alapja az időközbeni, megvalósított átlagos éves béremelés mértéke. Fontos, hogy a munkaadó egyoldalúan nem határozhat meg annál alacsonyabb fizetést, mint amennyit a szabadság igénybevételekor kapott.

Ezt még az sem írhatja felül, ha a munkáltatónál csökkentek a bérek, ezt tehát azt jelenti, hogy az eredeti megállapodásban szereplő munkabér jár neki. Jó, ha a fizetés nélküli szabadságról visszatérő dolgozó azzal is tisztában van, hogy keresetének el kell érnie a minimálbér vagy a garantált bérminimum összegét.

Az apát pótszabadság is megilleti

Az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermek születését követő, vagy örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult. Ezt a kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Az apasági szabadság mértéke ikergyermekek születése esetén is összesen tíz munkanap. Az apasági szabadságra a munkavállaló akkor is jogosult, ha a gyermeke halva születik, vagy meghal.

A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet. A munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára távolléti díjra, a hatodik munkanapjától a távolléti díj negyven százalékára jogosult.

Az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre.

(Képünk illusztráció / Pexels / Lisa Fotios)