Több apanap, kevesebb fizetésért

A kormány az uniós előírásoknak megfelelően a Munka törvénykönyve módosítását kezdeményezte. A tervezet szerint jövőre a duplájára emelkedhet az „apanapok” száma. A  tárca közleménye azonban nem hangsúlyozta, hogy a plusz öt nap díjazása rendkívül alacsony.

2022. november 4., 07:11

Szerző:

Ahogyan arról beszámoltunk, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) benyújtotta a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Ennek alapján a munka és magánélet egyensúlyáról szóló uniós irányelv nemzeti jogba való átültetésével duplájára emelkedhet az „apanapok” száma, azaz az érintettek gyermekük születése után 10 munkanappal rendelkezhetnek. Gyermeke hároméves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság illetheti meg a munkavállalót (erre az időszakra az illetménye 10 százaléka járna), amit kérésének megfelelő időpontban adhat ki a munkáltatója. A törvényjavaslat passzusai parlamenti elfogadásuk esetén 2023. január 1-jétől léphetnek életbe. Az apasági szabadság második 5 napjára igen alacsony illetményt szánnak az apáknak – szúrta ki a 24.hu.

Egy kis meglepetés, amit elfelejtettek a közleményben említeni

Az irányelv értelmében az apasági szabadság idejére az apának legalább a betegség miatti távollét idejére járó ellátás összegének megfelelő juttatásban kell részesülnie.

A TIM közleményében azonban nem említették meg, hogy az apasági szabadság első öt munkanapjára a távolléti díj 100 százaléka, a hatodiktól a tizedik munkanapig viszont csak az illetmény 40 százaléka illeti meg az apát.

A minisztérium szerint ezeket a módosításokat a kormány a szociális partnerekkel történt egyeztetést követően nyújtotta be az Országgyűlés elé. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata azonban már október végén felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány csak egyszeri 5+5 napot, azaz az uniós irányelv szerinti minimumot javasolja bevezetni, miközben a legtöbb állam 30 nap apaszabadsággal ratifikálta az irányelvet. A érdekképviselet szerint az apaszabadság díjazása is felháborítóan alacsony. Úgy látják: minden 2019 óta született gyerektől és szüleitől elvett a kormány öt együtt tölthető napot.

(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.