Fontos pénzpiaci döntések befolyásolják a forint sorsán a héten

A piacok várják az amerikai jegybank legújabb döntését és a kínai és német jegybankok döntéseit figyeli. A Pénzügyminisztérium kedden publikálja majd az államháztartás augusztusi részletes beszámolóját a Moody's hitelminősítő döntése pedig a forint árfolyamát is befolyásolja majd.

2022. szeptember 19., 07:23

Szerző:

Noha a hétfő a nemzetközi pénzpiacokon eseménytelenül indult el, kedd hajnalra várható a kínai jegybank kamatdöntése és a nap folyamán pedig a közzétett németországi termelői árakat lehet majd figyelni - írja a Portfolio.hu előzetes naptára. Ugyancsak kedden teszi közzé a magyar Pénzügyminisztérium augusztusi részletes beszámolóját az államháztartásról.

Szerdán, az esti órákban várható az amerikai szövetségi jegybank, a Federal Reserve legújabb kamatdöntése is, amely a várakozások szerint további nyugalmat fog okozni a pénzpiacokon. Újabb kamatemelésre számítanak ugyanis az elemzők a Fed elnöke, Jerome Powell sajtótájékoztatója előtt.

Csütörtökön reggel érkezik azután a Magyar Nemzeti Bank fizetésimérleg-beszámolója is, ekkor teszik közzé a legújabb betéti tendert is. Ezen nem várható kamatemelés, ha csak időközben a forintárfolyam ezt nem indokolja. Pénteken azután a Moody's hitelminősítő teszi közzé Magyarország frissített adósbesorolását, a nemzeti fizetőeszköz sorsát pedig ez a döntés is befolyásolhatja majd.

Ismert, a nyár folyamán a Standard & Poor's rontotta az ország adósbesorolását, a Fitch viszont nem változtatott. A Moody's döntése lesz 2022 utolsó hitelminősítői értékelése.

(Kiemelt kép: A Federal Reserve épülete Washingtonban. Fotó: Daniel Slim / AFP)