Rossz hír a nyugdíjasoknak: Elszámolta magát Orbán Viktor

Orbán Viktor délelőtt bejelentette, hogy a novemberi pótlólagos nyugdíjemeléssel átlagosan fél havi extrapénzhez jutnak a nyugdíjasok, ám a délutáni kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy a nyugdíj 37 százaléka inkább az a novemberi pluszpénz.

2023. szeptember 28., 17:16

Szerző:

„Nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány, novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás az időseknek” – jelentette be csütörtökön reggel a miniszterelnök. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal később a Kormányinfón ismertette a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatos számszerű részleteket. A nyugdíjemelést visszamenőlegesen is kifizetik: így 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok november hónapban. Ha ezt az összeget vesszük figyelembe, akkor azonban 

nem fél havi extrapénzt kapnak a nyugdíjasok, hanem csak az ellátásuk 37 százalékát 

– írja a 24.hu

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfőn azt is elmondta, hogy az emelés 190 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek. Ennek keretében 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak az idősek.

Ha valóban a nyugdíj 50 százaléka lenne a novemberi kiegészítés, akkor az átlagnyugdíjra vetítve 105 ezer forintot jelentene, nem pedig 78 ezret. Összességében havi szinten 3,1 százalékos lesz az utólagos nyugdíjkorrekció, ami hellyel-közzel egybevág a korábbi előrejelzésekkel.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök. Képernyőfelvétel. Forrás: 444.hu)

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.