Nem kecsegteti jó hírekkel a nyugdíjasokat az MNB

Veszélyben lehet a nyugdíjprémium jövőre is.

2023. szeptember 28., 10:22

Szerző:

A szakemberek szerint a gazdasági növekedés jövőre sem fogja meghaladni a 3,5 százalékot, tehát jövőre sem lehet nyudgíjprémiumot osztani. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra lehet számítani.

Közzétette a harmadik negyedéves Inflációs jelentés két legfontosabb adatát is az MNB, mégpedig a GDP-re és az inflációra vonatkozó előrejelzéseket – számol be az mfor.

Szűkítették az inflációs előrejelzés sávját, ennek nyomán egyre biztosabbá válik, hogy a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció. Illetve a gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzések is rosszabbak a júniusihoz képest: akkor 0-1,5 százalékos gazdasági növekedésről beszéltek, mostanra azonban akár mínuszos is lehet ez az adat. Ez azt jelenti, 

Matolcsyék szerint jó eséllyel idén is recesszióban marad a magyar gazdaság. 

Ez a nyugdíjakra is hatással van. Az idei pénzromlás ütemét 17,6 és 18,1 százalékra teszik, ami azt jelenti, hogy 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra lehet számítani, átlagnyugdíj esetén ez havi 4700-5600 forinttal emeli meg a kézbe kapott összeget. Illetve a januárig visszamenőleg járó korrekció egyszeri a novemberi plusszal 51 700–61 600 forint körüli összeget eredményez. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)