A novemberi nyugdíjemelésről tárgyalt ma a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter egy rövid közösségi média üzenetben jelentkezett a kormányülés idején.

2023. szeptember 27., 13:51

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook posztban jelezte, hogy fontos gazdasági kérdésekről, valamint a novemberi nyugdíjemelésről is tárgyaltak a szerdai kormányülésen. 

A pénzügyi tárcavezető vélhetően a törvényileg kötelező őszi nyugdíjkorrekcióra gondolt: minderre azért lesz szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15 százaléknál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat. A kormány pedig törvénybe foglalta, hogy az inflációs eltérést minden év novemberében kompenzálják a tényadatok alapján, hogy az idősek juttatásai ne veszítsék el vásárlóerejüket – részletezte a Portfolio.

A legutóbbi inflációs adatok fényében az OTP elemzői az eddigi 17,6-ről 17,9 százalékra emelték az éves inflációra vonatkozó prognózisukat, a kormány közlése alapján pedig valahol 17,5-17,7 százalék körül lehet a 2023-as infláció mértéke. A nyugdíjas infláció ennél is több, 18,5-19,5 százalék között várható.

Orbán Viktor miniszterelnök is posztolt a Facebookon a kormányülésről, de a kormányfő nem bocsátkozott részletekbe, azt írta, : „azon dolgozunk, hogy megőrizzük Magyarország függetlenségét."

 

(Kiemelt kép: Facebook/ Varga Mihály)