200 milliárdot kapnak novemberben a nyugdíjasok

Legalábbis a kormány szándéka szerint, miután az egyszámjegyű inflációt október helyett csak novemberre, illetve decemberre várja.

2023. szeptember 25., 16:24

Szerző:

Az éves pénzromlás üteme 18,1 százalék lehet, ezt a nyugdíjas infláció meghaladhatja, ennek értelmében novemberben 200 milliárd forintnyi kiegészítést kaphatnak az érintettek.

Az enpenzem.hu emlékeztet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szavaira, aki a napokban lezajlott Közgazdász-vándorgyűlésen már konkrétan arról beszélt, hogy a kormány 200 milliárd forintot fizet ki az idősebbeknek.

Ebből egyértelmű, hogy kormány tehát úgy kalkulál, hogy a „fogyasztási sokkon” (ezt így fogalmazta meg Nagy), de a költségvetés bevételein is segíthetnek a nyugdíjasoknak kiosztott pénzzel. Amennyiben ugyanis valóban azonnal elköltik ez az összeget az idősebbek, akkor ezzel a portál számításai szerint bő 50 milliárd forinttal gazdagítanák az államkasszát.

Nagy Márton előadásából egyébként az is kiderült, hogy a kormány az egyszámjegyű inflációt október helyett csak novemberre, illetve decemberre várja.

Az idősek tervezett támogatása azonban növelheti az alacsonyabb és a magasabb nyugdíjak közötti különbséget.

A KSH legutóbbi adatai szerint az ellátottak csaknem ötödének járandósága nem érte el a 120 ezer forintot, 13 százalék viszont 300 ezernél is többet kapott. Az adatok alapján az idei év elején 35 ezer főnek félmillió forint feletti összeget fizettek ki. Az eltérés tehát a két juttatás között a jelenlegi havi 380 ezer forintról havi 416,5 ezer forintra nőhet.

(Kiemelt kép: egy 73 éves férfi a veteményeskertjében dolgozik. Fotó: Thibaut Durand / Hans Lucas AFP)