Gulyás Gergely: képzeljék el, hogy a kormány hazudott, aztán senki sem kérdezi meg, hogy ugyan miért tetszett hazudni?

Döntött a kormány a nyugdíjemelésről, de beszéltek a bevándorlásról és a jövő évi gazdasági kilátásokról is.

2023. szeptember 28., 12:39

Szerző:

Amint azt Orbán Viktor már bejelentette, a jogszabály szerint a nyugdíjs infláció 18,5 százalék, ezért a korábbi 15 százalékos emelést kiegészítik és korrekció is lesz 78 ezer forint értékben. 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok. Ez 85 ezer forintot jelent éves viszonylatban az áltagnyugdíj esetén, az ország költségvetésének pedig 190 milliárdot jelent – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. 

Az EU Lampedusát csinálna a schengeni országokból

A kormány a bevándorlásról is beszélt. Gulyás közölte: a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni országokból Lampedusát csináljanak. Hozzátette, különösen a német zöld párt akart mindenki beengedni, ellenben Magyarországgal, mert mi meg senkit. 

Brüsszel miatt nem kapnak fizetésemelést a tanárok, nem kap pénzt az egészségügy

„Kínos” időhúzáson dolgozik az Európai Bizottság, hogy ne történhessen egészségügyi fejlesztések, béremelések, és a hallgatók később juthassanak hozzá az ösztöndíjaikhoz. Uniós ügyekben az egészségügynek járó, az Erasmus programhoz kapcsolódó és a tanárok fizetésemelését biztosító pénzeket vár a kormány. Ezen utalások elmaradása miatt bírálta a miniszter az Európai Bizottságot, amely szerinte közösségi jogalap nélkül húzza az időt. 

Jövő évi gazdasági kilátások

Novemberre egyszámjegyű infláció. A jövő év a gazdaság helyreállításának éve lehet. Gulyás szerint 2,8 és 4 százalékos gazdasági növekedés várható, amely a térségben kiemelkedő lesz.

Új funkciók az online árfigyelőben

Online árfigyelő új funkciója: a közelben lévő boltokra lehet szűrni és kedvenceket is ki lehet választani, és ezekre is külön lehet árakat szűrni. Ettől azt várják, hogy a még nagyobb verseny még lejjeb tolja az árakat – közölte Szentkirályi Alexandra, hozzátéve, hogy 986 üzletet vizsgáltak a kötelező akciózás kapcsán, 97 millió bírságot szabtak ki, 201 üzletnél állapítottak meg hiányosságokat.

A kormány szerint Karácsony hazudott

A köztévé Karácsony kampánytámogatásáról kérdezett. Gulyás szerint Karácsony nyilvánvalóan lebukott, a mikroadományos sztori hazugság, és válaszok sincsenek, mert nincs Budapestinfó.  

„Képzeljék el, hogy a kormány tesz egy nyilatkozatot, ami valótlannak bizonyul, majd senki nem kérdezi meg, hogy ugyan miért tetszett hazudni”

– vázolta Gulyás.

Amerikai kapcsolat

Az Egyesült Államokkal jó viszony kiépítésére törekednek – mondta a miniszter az Origó kérdésére. Szerinte a gazdasági kapcsolatok megfelelőek, de ideológiai különbségeik vannak a Biden-kormányzattal. 

CSOK+ lesz, benzinárstop nem

Az ATV kérdésére Gulyás azt mondta, még nincs kormánydöntés a CSOK+-ról. A cél az alascony kamatú hitel, a pénzt nem csak ingatlanra költhető. A benzinárstopról pedig azt mondta, a hatósági ár is része a kormány eszköztárának, ezzel a nagyobb rosszat tudják hárítani, de most fontosabb, hogy ne itt legyen a legdrágább a benzin. De nincs konkrét lélektani határa az új benzinárstop bevezétésére.

Ki kell fizetnie a szolidartási adót a fővárosnak

Gulyás szerint a fizetendő összeget a jogszabályok rögzítik, a főváros pedig arra hivatkozik, működési nehézséget jelent az adókötelezettsége. Mivel megtagadták a szolidaritási adó befizetését, ebben a Fővárosi Önkormányzat valóban jogvédelmet kapott, de Gulyás szerint nehéz elképzelni, hogy adóteher alól mentesítik a fővárost a bíróságon.

Mindenképp lesz pedagógusbér-emelés

A miniszter azt igérte, ha Brüsszel nem ad pénzt, akkor megemelik a tanárok bérét, de akkor lassabb ütemű lesz. Idén is emelték és jövőre is fogják. 

Svédországnak nem fontos a NATO-tagság

Erre a svédek magatartásából következtet a miniszter, mivel lerombolták Magyarország felé a tiszteletet és bizalmat. A kormány nem vonta vissza a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, valóban nem kevés a Fidesz-frakció hajlandósága a megszavazására, és talán így jobb is a svédeknek.

Van rosszabb a konténeriskoláknál

Rétvári Bence a napokban arról beszélt, hogy 119 konténer tanterem van az országban. A miniszter szerint lehet hogy nem ideális a konténeriskola, de vannak rosszabbak is, illetve a konténeriskolás átmeneti megoldást jelentenek csak. 

Nem tesz igazat Varga és Matolcsy között

Szerinte mindkettejüknek igaza lehet a bankadóval kapcsolatban, bár a Fidesz-frakció jelenleg nem támogatja a bankadót, de kell és van is jelenleg. A kérdés csak az, kell-e ezen emelni. A költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, nem lesznek megszorítások. Nem mondott konkrétat a hiány várható mértékéről, de az EU-s források hiánya mindenképpen látszik rajta.  

 

 

Gulyás Gergely relativizálta az 56-os forradalom kérdését

A 24.hu kérdésére, miszerint az orosz tankönyv esetében miért nem lépett fel a svéd oktatófilmhez hasonló eréllyel a kormány, Gulyás azt válaszolta, hogy a magyar kormány álláspontja világos: szabadságharc volt, szuverenitásért vívtunk harcot 56-ban, de a történelmi kérdésekben vannak egyetnemértések. Ezután Horn Gyuláról kezdett beszélni, akinek szerinte nem lehet szobrot állítani. Arra a kérdésre, hogy melyik a nagyobb horderejű ügy, az 56-os forradalom vagy a svéd oktatófilm. Gulyás erre az előbbit válaszolta, de az előbbi miatt nem tudják támogatni a svéd NATO-csatlakozást.

 

Az államadósság csökkenésére számítanak 

Az adósság nagy része forintban van így az adósság mérséklődésére számítanak. Októberben a negyedéves adatok alapján ebből fogják látni, hogy a hiányt feljebb fogják-e engedni. Gulyás megismételte: ha megjönnek az EU-s pénzek, egyből kezelhető lesz a költségvetési hiány.

Bizakodóak a reptér megvásárlásával kapcsolatban, és nem rohasztották le a vasúti infrastruktúrát

Fogadhatnak arra, hogy lesz kézfogás – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy még egyetlen vitás pont van a felek között. A vételárat nem árulta el. Gulyás azt mondta, nem ért egyet azzal az állítással, hogy a kormány hagyta volna lerohadni a MÁV-ot. Ahol felújítottak, ott nagyobb a forgalom, mint valaha.

November közepére elkészülhet a CSOK+ részletes szabályozása, a szövege ezután megismerhető lesz. Ezek fényében dönthetnek az érintettek, hogy még év végégi igénylik-e a régit, vagy megvárják a január 1-vel érkező új szabélyok szerinti támogatást. 

Nem távoznak sokan a státusztörvény miatt

A Telex kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy lényegesen kevés pedagógus távozott a státusztörvény miatt, konkrétan hétszáz körül lehet a számuk a miniszter szerint.  

Bulvárkormányinfót nem tart Gulyás Gergely

Nem tudja, milyen dolga volt Ferencvárosban a miniszterelnöknek, vélhetően magánjellegű, ezért nem tájékoztat róla. 

Gulyás Gergely szerint nem helyes, hogy külföldről finanszíroznak magyar médiumokat, ez nem segíti az objektív tájékoztatást, ezért Kocsis Máté példáját követve ő sem megy el a Partizánba Gulyás Mártonnal beszélgetni. Többször is hívta, de sose fogadta el – mondta a miniszter.

 

Szijjártó Péter nemrégiben azt mondta, mindig készpénzzel fizet, Orbánt pedig egy köteg pénzzel kapták lencsevégre a napokban. Gulyás Gergely szerint nem bátorítják az embereket arra, hogy készpénzt használjanak, de ő maga is azt preferálja. 

Arról, hogy miért reklámozták a kormánypárti politikusok a TV2 Sztárban Sztár című műsorát a TikTokon, Gulyás Gergely megismételte, hogy nem tart bulvárkormányinfót. A 444 a TikTokozó Szentkirályi Alexandrához fordult a TV2-es reklámmal kapcsolatban, de tőle sem kaptak választ.

 

Ha bezárják a Dunaferrt, soha többé nem fog újraindulni

Gulyás Gergely úgy gondolja, a Dunaferr túlélése a cél, az ott dolgozók megélhetésének és munkájának megtartása, ezért a kormány mag akarja menteni. Szerinte ha bezár az üzem, annak újraindítása 150 milliárdba kerülne, ezért szeretnék két héten belül megszüntetni a szabálysértéseket és erről szerződést kötni. Szerinte ez a helyes út, mert ha bezár, többé nem fog újraindulni. 

Gulyás szerint nincs szó a Pride betiltásáról

A gyermekvédelmi törvény szövegezése még nincsen kész, ezért az arra vonatkozó „pletykákról” nem árulnak el részleteket annak állítólagos szigorításáról, de a miniszter tudomása szerint nem tervezik betiltani a Pride-ot. 

Helytelen, ha határon túlon eltűnnek a magyar feliratok

A miniszter aTelextől hallott először arról, hogy a Vajdaságban sokfelé állítólag leszedik az eddigi latin betűs, települést jelző feliratokat. Az ilyen akcióat elitéli a kormány, attól függetlenül, hogy hol történik. Gulyás Gergely utánanéz.

Nem várja a kormány Matolcsy György lemondását

Gulyás Gergely miniszter szerint a jegybank egy függetlenül működő szerv. Hétfőn Orbán Viktor azt mondta, az elszabadult infláció miatt a kormány átvette a jegybank feladatát. Ez azt jelenti, hogy a kormány elégedetlen Matolcsy tevékenységével, lemondást várna el? – hnazgott el a kérdés, azonban Gulyás ezt határozottan cáfolta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 28-án. MTI/Soós Lajos)