Fertőzött élelmiszer a Tesco pocain: ha ilyet vett, azonnal vigye vissza!

Veszélyes rovarirtószer lehetséges jelenléte miatt figyelmeztetést adott ki az élelmiszerhatóság a Tesco egyik élelmiszerére.

2024. október 23., 12:33

Szerző:

Veszélyes rovarirtószer lehetséges jelenléte miatt adott ki figyelmeztetést a Tesco egyik élelmiszerére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A visszahívással érintett termék adatai:

  • Termék neve: Tesco fehérbab 500 g
  • Probléma jellege: malathion (rovarirtószer) lehetséges jelenléte
  • Bejelentő: TESCO-GLOBAL Zrt.
  • Minőségmegőrzési idő: 26.09.2025
  • Tételszám: L08:07R 

A Nébih közleményében arra kérte a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el. Az érintett termékek bármelyik Tesco üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. 

Az esetről a Tesco-Global Zrt. is tájékoztatott a honlapján, amiben a kellemetlenség miatt a vásárlók elnézését kérték. 

 

Korábban egy romlott élelmiszer is forgalomba került

Korábban a 168.hu is megírta, hogy vadász vagdalthúst hívott vissza a forgalomból a Müller Drogéria Magyarország Bt., mert az elégtelen hőkezelés miatt romlott lehet. A Nébih akkor arra kérte a vásárlókat, hogy a 125 grammos kiszerelésű, Kübler márkájú 2026.12.31. minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el. Jelezték továbbá, hogy bármelyik Müller üzletbe visszavihető a visszahívott vagdalthús, amelynek az árát blokk nélkül is visszatérítik. 

Újabb mítosz foszlott szét: egyre több a szándékosan mérgezett élelmiszer

A PFAS azaz per- és polifluoralkil-vegyületeket „örök vegyi anyagokként” is emlegetik, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSz). 2011 és 2021 között 31 különböző PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticid szermaradványát mutatták ki az EU-ban a gyümölcsökben és zöldségekben.

10 év alatt megháromszorozódott azon gyümölcsök és zöldségek száma, amelyek legalább egy PFAS-peszticid szermaradványát tartalmazzák az EU-ban. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ezzel a vegyülettel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket eszünk.

A PFAS-vegyületek napjainkban az egyik legnagyobb kémiai kockázatot jelentik az emberekre és a környezetre nézve. Elszennyezik a vízkészleteket és felhalmozódnak a talajban, az élelmiszernövényekben és az élő szervezetekben, beleértve az embert is. A rendelkezésre álló korlátozott bizonyítékok számos, a PFAS-vegyületeknek való kitettséghez kapcsolódó egészségkárosító- és környezeti hatásra utalnak. Jelentésünk rámutat, hogy az európai – benne a magyar – mezőgazdaság hozzájárul ehhez a PFAS-örökséghez.

A PFAS-vegyületeket az ipar vagy szándékosan juttatta be a „növényvédőszerekbe” néhány fluoratom hozzáadásával, hogy növelje azok hatékonyságát, vagy bomlási melléktermékként keletkeznek, mint például a vízszennyező trifluorecetsav (TFA). 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ODD ANDERSEN / AFP)