Hamis aláírásokkal lett jelölt a választásokon, vádat emeltek ellene

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozza egy férfi ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

2024. április 8., 10:28

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a férfi a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni. Ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie.

A vádlott pár nap múlva leadott 99 már kitöltött ajánlóívet több mint 700 aláírással. A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy 52 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, 13 ajánlóként feltüntetett ember pedig már korábban elhunyt.

Az ügyészség szerint a férfi, annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával valótlanul igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.

A férfi a választáson végül a leadott szavazatok kevesebb mint fél százalékát szerezte meg. A Fővárosi Főügyészség a férfit a választás rendje elleni hamis adatok feltüntetésével elkövetett bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

Három év börtönnel is sújtható a választási csalás, mégis rengetegen űzik

Tiszta szavazás néven indított kampányt több civil szervezet a 2022-es választást megelőzően, amellyel céljuk a szervezett visszaélések, csalások kiszűrése, és az áldozatok számára történő jogi segítségnyújtás volt. 

Ahogy a civil szervezet képviselője elmondta, Magyarországon rengeteg állampolgárt befolyásolnak abban, hogyan döntsenek a választásokon.

A szervezők hangsúlyozták: szavazatvásárlás három év letöltendő börtönbüntetéssel sújtható. Ez arra is kiszabható, aki eladja a szavazatát, de arra is, aki erre kéri őket. A Tiszta Választás önkénteseinek célja pedig az, hogy ezeket a szavazatvásárlókat felderítsék.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

19:26

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.