Három év börtönnel is sújtható a választási csalás, mégis rengetegen űzik

Tiszta szavazás néven indítottak kampányt a civilek, akik jogi eszközökkel segítik a választási csalások áldozatait.

2022. március 30., 15:00

Szerző:

Tiszta szavazás néven indított kampányt több civil szervezet a 2022-es választást megelőzően, amellyel céljuk a szervezett visszaélések, csalások kiszűrése, és az áldozatok számára történő jogi segítségnyújtás. Bálint Mónika, Civil Kollégium Alapítvány (CKA) részéről a szerda reggeli sajtótájékoztatón elmondta, több mint 250 önkéntest képeztek ki annak érdekében, hogy a választások napján, több helyszínen ellenőrizzék, valamint megőrizzék a választások tisztaságát.

Ahogy a civil szervezet képviselője elmondta, Magyarországon rengeteg állampolgárt befolyásolnak abban, hogyan döntsenek a választásokon. Erre egyébként korábban az Unhack Democracy elnevezésű szervezet vezetője is felhívta a figyelmet a 168-nak adott interjújában, hangsúlyozva, hogy az EU-ban egyedül Bulgáriában követnek el több választási csalást, mint Magyarországon.

A választók döntésének befolyásolásának rengeteg módja van, ide tartozik például a voksolás előtt kiosztott 13. havi nyugdíj, vagy a különböző adókedvezmények – ezek azonban törvényesek. Viszont ennél sokkal súlyosabb visszaélések is vannak: ilyen a munkahelyi megfélemlítés, akár a köz-, akár a magánszférában, de a választók szervezett utaztatására, láncszavazásra, szavazatvásárlásra is rengeteg precedens volt a korábbi választások idején.

A szervezetek által kiképzett önkéntesek, "őrszemek" ezekre fognak figyelni a terepen a választás napján. Elsősorban a szegényebb északi és keleti országrészekben lesznek jelen a megfigyelők, ugyanis itt történik a legtöbb visszaélés. Az anyagi helyzet ugyanis komoly összefüggéseket mutat azzal, ki mennyire befolyásolható a döntésében. A Political Capital választókerületi elemzésekkel segített feltérképezni a visszaélésekkel fertőzött körzeteket. Ezek alapján Nógrád, Borsod, Heves, és Baranya megyében kiemelt figyelmet fordítanak majd ezek megelőzésére, azonban a befolyásolás az ország minden részén jelen van. Álláspontjuk szerint ugyanis a választási törvény és az állam nem biztosítja, hogy az ilyen és ehhez hasonló visszaéléseket meg lehessen előzni.


Fotó: Lányi Örs / 168.hu

Megfigyelés és jogi segítségnyújtás

Abdallah-Magdy Szabrina, az aHang aktivistája szerint szervezete az elmúlt hónapokban országszerte több mint 500 ezer embert tájékoztatott a választási visszaélések és csalások formáiról, önkénteseik pedig személyesen az elmúlt hetekben az ország 40 pontján szórólapok és egyéb kiadványok terjesztésével segítették a felvilágosító munkát. Sok helyen házhoz is mentek. Kijelentette, az aHang által toborzott “őrszemek” április 3-án kilenc megyében, több tucatnyi választókerület több száz településén lesznek jelen, és jogászok kíséretében dokumentálják az esetleges választási visszaéléseket.

„A demokrácia nem csak egy napig tart, a választás viszont kiemelt jelentőségű napnak számít”

 – jelentette ki Döbrentei Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programjának koordinátora. Hozzátette: a Tiszta Választás koalíciót azért alapították meg, hogy a választási visszaéléseknek következménye legyen. A választás napján ezért országosan lesznek jogászok a terepen, akik a helyszínen nyújtanak jogi tanácsadást, ha pedig igénylik, a beadvány megírásában is segítik a választókat.

Emellett folyamatos forródrótot üzemeltetnek, amely a 0630/722-33-56 számon érhető el, reggel 8 és este 8 óra között. A választások napján urnanyitástól urnazárásig lehet hívni a vonalat. Korábbi tapasztalataik szerint a szavazás napján nagy számban érkeznek be olyan hívások, amelyek valamiféle rendellenességet akarnak feltárni. „Sokszor tapasztalható szavazatvásárlás, tömeges szállítás, mozgóurnákkal és idősek számára otthon történő szavazás kapcsán felmerülő anomáliák” – jelentette ki a TASZ szakembere, majd hozzátette:

„Pártállástól függetlenül mindenkinek fontos kell hogy legyen, hogy a választás tiszta keretek között menjen le, és fenntartsuk a választással kapcsolatos közbizalmat”.

Fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy a szavazatvásárlás három év letöltendő börtönbüntetéssel sújtható. Ez arra is kiszabható, aki eladja a szavazatát, de arra is, aki erre kéri őket. A Tiszta Választás önkénteseinek célja pedig az, hogy ezeket a szavazatvásárlókat felderítsék. „A magyar politikai rendszer az elmúlt 20 évben nem tudott választ adni arra, hogy ezek az emberek politikai képviseletet kapjanak. Meg akarjuk védeni azokat, akik áldozatai ennek a rendszernek” – jelentette ki Bálint Mónika.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy sokkal nehezebb azt megtalálni, aki a pénzt osztja, mint azt, aki elfogadja, de közel sem lehetetlen. A CKA képviselője szerint ezen személyek kiléte a kisebb falvakban általában nyílt titkok, ők ugyanis év közben is pénzügyi hatalommal, befolyással rendelkeznek, és ismerik a helyi lakosokat. „Célunk az, hogy sem a szavazatszámlálás, sem pedig a megfélemlítés ne lehessen eszköz a jövőben” – zárták.

(Kiemelt kép: Tiszta Választás kampány sajtótájékoztató a Parlament előtt. Fotó: Lányi Örs / 168.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.