Gyárfás Tamás Friderikusz békítőshowjában is vállalta volna szereplést Fenyő Jánossal

Gyárfás Tamás részleteket osztott arról, mi az álláspontja az emberölésre történő felbujtással kapcsolatos vádakról, milyen érvekkel készül az ítélet előtt elmondandó, utolsó szó jogán megtehető nyilatkozatában.

2023. július 9., 14:59

Szerző:

Gyárfás Tamás szerint – írja a Blikk – bár a magyar jogrendszerben a nyomozó- és vádhatóságnak kell bebizonyítania valaki bűnösségét, az ő esetében ez nem sikerült, a védelem bizonyította be, feltételezéseken alapul a vád minden pontja.

„Fenyő János nem kedvelt engem, ez köztudott volt, üzleti konkurenst látott bennem, meg akarta szerezni a vállalkozásaimat. Nem én voltam az egyetlen, akivel ilyen volt a viszonya, rengeteg ellensége volt. Az ellentétünkről tudott a politika, hangos volt tőle a sajtó, tudtak róla bűnüldözők és a bűnözők is. Ám én megbékéltem ezzel, pláne, hogy nem sikerült kiütnie a nyeregből, elengedtem a háborút. Friderikusz Sándor békítő show-jában is vállaltam volna a szereplést, Fenyő volt az, aki becsmérelve engem visszakozott a felvételtől. De hangsúlyozom, nem akartam eltüntetni Fenyőt, nem is haragudtam rá” – mondta a lapnak Gyárfás.

Gyárfás ki meri jelenteni, a vádhatóság „hozott anyagból” dolgozott, az igazi, őt igazoló tényeket védőjével együtt ők derítették ki.

„A tanúk többsége attól a Tasnádi Pétertől hallotta, hogy én adtam megbízást a gyilkosságra, aki maga is elismerte, csak tréfált, átvert, ami persze még ebben a formában sem igaz. Ahogy másnak sem, neki sem adtam megbízást semmiféle bűncselekmény elkövetésére.

A tanúk kimondták, bár Fenyő tüzet okádott Gyárfásra, ez visszafelé nem történt meg, vagyis nincs meg a gyilkosságra való felbujtás motivációja. Ugyan az már bizonyított, hogy Fenyő Jánost Portik Tamás bérgyilkosa, Jozef Rohác végezte ki a főnöke parancsára, de azt csak Portik tudhatja, hogy ezt a parancsot miért, kinek a hatására, kérésre adta ki.

„Soha nem titkoltam, hogy ismertem Portikot, bérelt tőlem egy lakást, akkor még nem tudta senki, hogy ő a magyar maffia egyik ura” – folytatta Gyárfás Tamás. „Sosem tagadtam, hogy találkoztam vele. A gyilkosság után 5-6 évvel Portik hatszor keresett fel, hogy kicsikarjon belőlem egy rossz mondatot.” Ezt később egyik vallomásában meg is erősítette: „…engem nyomatékosan megkért D. Gábor és a rendőrök, hogy keressem fel Gyárfást, Princzet és adjak a szájukba olyan mondatot, amelyben elmondják, hogy közük lenne a bűncselekményhez és legyen hozzá hangfelvétel”.

Portik Tamás az egész eljárás során olyan tanúkra hivatkozott, akik már nem élnek. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Gyárfás Tamás valaha is konkrét megbízást adott volna neki Fenyő megölésére, ezt mondta: nem. Tasnádi Péter is a következőket mondta jegyzőkönyvbe a bérgyilkosságról utolsó meghallgatásai egyikén: „…meg is vagyok győződve róla, hogy neked a Fenyő-gyilkossághoz nincsen semmi közöd.”

Azt, hogy akkor végül ki adta ki a parancsot Fenyő János kivégzésére, Gyárfás „nem tudja”.

(Kiemelt képünk: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (j) távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét. MTI/Balogh Zoltán)