Ezek a legpiszkosabb helyek a konyhában
A konyhában még akkor is lehetnek piszkos helyek, ha minden nap takarítjuk.
A konyha szinte minden otthonnak a központi helye. Itt készülnek az ételek, és sokak ezt a helyiséget használják az étkezésre is. Éppen emiatt gyakran kell takarítani, ugyanakkor mégis akadnak olyan helyek, ahol maradhatnak szennyeződések. A legpiszkosabb helyeket a The Spruce cikke rangsorolta.
Ezeket a helyeket kell a leggyakrabban takarítani a konyhában
Gondoljon csak azokra a felületekre és eszközökre, amelyeket nap mint nap használ főzés közben. Ilyenek például a konyhapultok, fogantyúk, mosogatók, szivacsok, újratölthető vizespalackok és más tárgyak. Ezeket érdemes naponta vagy legalább hetente többször fertőtleníteni, hogy megelőzd a baktériumok felhalmozódását.
Gombok, fogantyúk, érintőpanelek
A konyhai eszközök mindegyikén van valamilyen vezérlőfelület vagy fogantyú, amit minden használatkor megérintünk. Fontos, hogy hetente legalább egyszer tisztítsuk meg ezeket, mert sokszor kimaradnak a nagytakarításból – különösen, ha főzés vagy nyers ételek kezelése közben nyúlunk hozzájuk. Fertőtlenítő kendővel vagy spray-vel, és egy tiszta kendővel vagy papírtörlővel könnyen letisztíthatók a konyhaszekrény fogantyúk, készülékek gombjai és érintőfelületei.
Mosogató
Hiába folyik sok víz a mosogatón keresztül, a felületén – különösen a pulttal való találkozási pontokon, a lefolyónál – gyakran szaporodnak a mikrobák. A mosogatót minden ételkészítés és mosogatás után, vagy legalább naponta egyszer érdemes fertőtleníteni. Ne felejtse ki a csaptelepet, a fogantyúkat, és a mosogató körüli pultfelületeket sem, mert ezek is könnyen beszennyeződnek.
Szivacsok, kefék, törlőkendők
Sokan környezetbarát okokból papírtörlő helyett szivacsokat, mosogatókeféket vagy textiltörlőket használnak. Ezek azonban – ha nem megfelelően tisztítjuk őket – kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Használat után minden alkalommal forró vízben kell ezeket kimosni, vagy – ha lehet – mosogatógépben elmosni.
Hűtőszekrény
A hűtő külső fogantyúi és érintőfelületei mellett a belső térben is megtelepedhetnek veszélyes baktériumok, még a hideg ellenére is. A zöldségek és gyümölcsök gyakran mosatlanul kerülnek be a fridzsiderbe, hogy tovább frissek maradjanak – de emiatt a tárolórekeszekben visszamaradhatnak ételmaradványok vagy baktériumok. Hasonló a helyzet a nyers húsokkal, amelyek csomagolása gyakran szivárog, így a polcokon és fiókokban folyadék és szennyeződés gyűlik össze. Még a dobozos tej vagy vaj is több kézen ment már keresztül, mielőtt a hűtőbe kerülne.
A hűtő fiókjait és polcait – ha eltávolíthatók – havonta legalább egyszer érdemes kivenni és meleg, enyhe tisztítószeres vízzel alaposan lemosni, majd tiszta ruhával vagy papírtörlővel megszárítani.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)