Marihuána-, testkép- és influenszervita a Városligetben: érkezik a tizedik Brain Bar

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 14:26

Szerző:

Alább találja a 10. Brain Bar ajánlóját–sajtóközleményét. Érdemes végigolvasni, mert biztosan talál benne önt érdeklő témát ön is, hiszen a divatos tornacipőktől kezdve az agykutatáson keresztül a marihuána legalizálásáig nagyon sok aktuális téma szóba kerül majd.

Az idei Brain Bar témái között: marihuána, méhek, mobiltelefon

Dr. Kathryn Paige Harden, a Texasi Egyetem Fejlődési Viselkedésgenetika Laboratóriumának vezetője szerint a DNS-ünk nemcsak a személyiségünkre, hanem a tanulmányi és gazdasági sikerünkre is hatással van. A The Genetic Lottery című könyv szerzője szeptember 26-án Budapestre érkezik, hogy a Brain Baron megvitassa az „öröklés-nevelés” vitát és azt: hogyan létezhet igazságos társadalom, ha nem egyformán születünk.

Az önrendelkezéshez való jog kérdése is terítékre kerül Magyarország első nyilvános eutanázia-vitáján, a Brain Bar Vision Stage-én. Philip Nitschke, a világ első legális eutanázia-injekcióját beadó ausztrál orvos, Köves Slomó rabbi, Sándor Judit CEU-n tanító bioetikus és Frivaldszky János jogfilozófus osztják meg nézeteiket az utóbbi évek egyik legtöbbet tematizált kérdéséről.

A fesztivál egyik legizgalmasabb beszélgetése a marihuánáról szóló vita lesz. Számos érv és féligazság kering a kannabiszfogyasztás kapcsán - de tényleg nem lehet ráfüggeni? Kevésbé káros, mint az alkohol vagy a dohánytermékek? Kell-e legalizálni? A fesztivál előadói, köztük Pogány Induló fiatal rapper és Dr. Haller József neurológus-kriminálpszichológus tárják fel az igazságot ezek mögött a kérdések mögött.

A Brain Bar kedvéért érkezik Budapestre két nagynevű angol egyetem két tudósa. Susan Greenfield bárónő, a brit Lordok Házának tagja egyben az Oxfordi Egyetem agykutatója is. A fesztiválon azt segít megérteni a látogatóknak, pontosan mi történik az agyunkban egy nap során, az ébredésünk pillanatától egészen az esti álmainkig. Lars Chittka, a Queen Mary Egyetem legendás etológusa mutatta meg a világnak, hogy a méhek felismerik az emberi arcokat, érzelmeket mutatnak, eszközöket használnak és remek problémamegoldók.

A Brain Baron most először a hazai közönség is hallhatja tőle, hogyan fér el ennyi tudás és érzelem ilyen kicsi idegrendszerekben. Igaz, hogy bárkiből lehet influenszer? Meddig vagyunk hajlandók elmenni, hogy jobban hasonlítsunk a kedvenc TikTokkerünkre, és mennyit áldozunk még Patreon-támogatásokra? A Brain Bar fesztiválon Ceglédi Zoltán moderálásával olyan tartalomgyártók osztják meg gondolataikat arról, jövőképet jelenthet-e a munkájuk a fiataloknak, mint Molnár Janka Sára fizikus és népszerű TikTokker, Schumacher Vanda műsorvezető, Turai Barna podcaster, valamint Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója és az ország legolvasottabb LinkedIn-tartalomgyártója.

Trunk Tomi, hazánk legismertebb „sneaker-véleményvezére”, a Sneakerness fesztivál szervezője Dergez Péter legendás pécsi cipész ellen áll ki vitára a fesztiválon. A szereplők arra keresik a választ a színpadon: az önkifejezés vagy a pazarlás szimbólumai a sneakerek? Szó lesz egy új cipő árának lélektani határáról és arról, mi a gond azzal, ha a legújabb Nike- vagy Adidas-modell adja az alapot egy fiatal önértékeléséhez.

A Brain Bar Budapest klímaválsággal kapcsolatos kihívásai okán hív össze négy frissen megválasztott, más-más politikai nézeteket valló és megoldásokat pártoló kerületi polgármestert. Böröcz László (I. kerület), Őrsi Gergely (II. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület) és Kovács Gergely (XII. kerület) azt vitatják meg, hogyan maradhat élhető a főváros az egyre sűrűsödő hőhullámok, aszályok és villámárvizek árnyékában. Mohóság vagy mértéktartás? Széthúzás vagy együttműködés? Milyen jövőt jósolnak az ország legnagyobb tudósai az emberiségnek? A színpadon a fesztivál alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely Csányi Vilmos etológusnak, Mérő László matematikus-pszichológusnak, Domokos Gábor feltalálónak és Gelencsér András légkémikusnak teszi fel a kérdést: ők hisznek-e még a jövőben?

A tizedik alkalommal megrendezett Brain Bar 120 programjában showműsorszerű színpadi beszélgetések, mítoszromboló előadások, a Z generáció jövőjéről szóló fontos viták és élő podcastfelvételek ugyanúgy helyet kapnak, mint a szabadtéri séták a legnagyobb hazai és nemzetközi előadókkal, vagy épp a reggeli jóga.

A beszélgetésekben szó lesz még testpozitivitásról és soványságkultuszról, az ADHD legyőzéséről, és az országot idén leginkább megrázó kérdésről: az iskolai mobiltelefon-használatról. Európa legnagyobb jövőfesztiváljának teljes programja már elérhető a rendezvény honlapján. A Brain Bar diákok és pedagógusok számára regisztráció után ingyenesen látogatható, de bérletek és napijegyek is elérhetők a szervezők hivatalos oldalán. A legfrissebb információkért kövesse a Brain Bar Facebook-eseményét!

(Kiemelt kép: Brain Bar/Liszkey Lilla)

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!