A cukorbeteg diákok maguknál tarthatják a mobiltelefont az iskolában

Az igazgatók döntése alapján az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerek továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefont az iskolákban.

2024. szeptember 8., 16:47

Szerző:

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap jelentette be, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont.

A cukormérés miatt engedik, hogy a gyerekek maguknál tarthassák a mobiltelefont

Az iskolákban több mint 3 ezer, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait. Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre – írta a főtanácsadó.

Nyitrai Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőknek jelezniük kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg. Ezt orvosi papírokkal kell igazolni. Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán.

Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat – olvasható a bejegyzésben.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a mobiltelefonok oktatási céllal való alkalmazása továbbra is engedélyezett. Az új rendelet, amely szerint az intézményekben korlátozzák a telefonok használatát,  a felnőttképzésben tanulókra is ugyanúgy érvényes. Ez azért is aggályos, mert a felnőttoktatásban számos olyan felnőtt tanul, aki idős szüleit gondozza vagy kiskorú gyermeke van, akivel így megszakad a tanítás idejére a kapcsolattartási lehetőség.

(Kiemelt képünk forrása: Nyitrai Zsolt hivatalos Facebook oldala)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.