Lehet még tetézni: a felnőttképzésben tanulóktól is elveszik a mobiltelefonokat

A mobiltelefonokat a felnőttképzésben tanulóktól is elveszik. 

2024. szeptember 5., 10:35

Szerző:

A tanévkezdés egy kicsit sem volt idén zökkenőmentes, hiszen nem elég, hogy tomboló hőségben kellett visszaülni az iskolapadba, még a mobiltelefonok használata kialakult botrány is borzolta a kedélyeket. Mint ismert, egy új rendelet szerint az intézményekben korlátozzák a telefonok használatát, ami azt jelenti, hogy a nebulóknak a tanítás megkezdése előtt le kell adniuk a készülékeiket. Most kiderült, ez a felnőttképzésben tanulókra is ugyanúgy érvényes, legalábbis a rendelet nem tér ki rá, hogy ne lenne. 

Felnőttképzésben is le kell adni a mobilokat 

Az Eduline cikkében azt írja, nincs korhoz kötve, ki tarthatja magánál a mobiltelefonját, okosóráját, ezért a rendelet alapvetően a felnőttekre is vonatkozik. A portálnak egy vidéki gimnázium felnőttoktatásban tanuló diákja – aki 43 éves – elmondta, a tanév első napján tőlük is elvették az okoseszközöket. 

Ezt még a velem nagyjából egykorú tanárnő is nevetségesnek tartja 

– magyarázta az esti iskolában hamarosan érettségiző diák. 

Nincs életkor szerinti megkülönböztetés 

Persze, ha alaposan átnézzük a rendeletet, akkor abban valóban nincs életkor szerinti megkülönböztetés, ennek dacára azért a helyzet lássuk be, egy kicsit tényleg szürreális. Az esti iskolák tanulói sérelmezik is, hogy elveszik a telefonjaikat, mert többségüknek családja, gyerekeik vannak, de így nem tudják utolérni egymást. 

Oktatási céllal lehet 

Az iskolai mobilozás kérdése ugyanakkor ennél jóval bonyolultabb, hiszen a kormány részéről Varga-Bajusz Veronika a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár azt mondta, oktatási céllal lehet ezeket az eszközöket alkalmazni. Amennyiben egy adott órán szükség van a telefonra, akkor a készülék elővételét és a használat célját rögzíteni kell a Kréta-rendszerében. Éppen ezért érthetetlen talán az is, hogy miért menesztették a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Mint ismert az intézmény augusztus 19-én az iskola honlapján és a Facebookon közölte, ők nem fogják elvenni a diákoktól az órákon a digitális eszközöket. A Belügyminisztérium erre viszont kirúgással felelt, magyarázatukban azt mondták, egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. Viszont kérdés, ha az órákon oktatási céllal használhatók a telefonok, akkor mi volt a jogszabályellenes? 

Lesznek még meglepetések 

Mindent összevetve az iskolai mobilhasználat szabályai körül óriási a zavar, a kérdéseket pedig a minisztérium sem hajlandó tisztázni, állítják, ők már mindent elmondtak. Annyi biztos, ez a kérdéskör még nem lefutott, valószínűleg meglepetések is lesznek még bőven. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.