Iskolai mobilhasználat: mégis lehet használni a telefonokat?

Óriási a zavar az iskolai mobilhasználat szabályai körül, a felmerülő kérdéseket ugyanakkor a Belügyminisztérium nem hajlandó tisztázni.

2024. szeptember 4., 10:09

Szerző:

Párhuzamosan több értelmezés is kering a sajtóban az iskolai mobilhasználat ormányrendeletéről – hívja fel a figyelmet cikkében a Telex. Hozzáteszik, az ügyben egyelőre nem segített eloszlatni a homályt a Belügyminisztérium, konkrét kérdésükre ugyanis a tárcától csak az a válasz érkezett:

„A tárca már mindent elmondott, minden kérdésre válaszolt, ami a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentéséről elmondható. Az ügyet ezért a Belügyminisztérium a maga részéről lezártnak tekinti.” 

Iskolai mobilhasználat: zavar az éterben

Ha a Belügyminisztérium nem is, a Telex azért szerette volna tisztázni a mobilhasználatra vonatkozó jogszabályból fakadó áldatlan állapotokat. Értelmezésük szerint a 245/2024. (VIII. 8.) kormányrendelet lényege, hogy a diákok bevihetik ugyan az iskolába a telefonjukat, de rögtön le is kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk. Ez idő alatt fő szabály szerint a házirendben meghatározott, elzárt helyen kell tárolni az okoseszközöket. Ám most ugrik a majom a vízbe, a rendelet ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az igazgató vagy a tanár tanítási célból engedélyezze az órákon a mobilok és más okoseszközök használatát. A Telex szerint pontosan erre hivatkozott Mészáros Csaba, a Madách Imre Gimnázium menesztett igazgatója is, amikor augusztus 19-én az iskola honlapján és Facebook-oldalán közölte: ők nem fogják elvenni a diákoktól az órákon a digitális eszközöket. Persze a Belügyminisztérium erre azonnal ugrott, így Pintér Sándorék kijelentették: 

„egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. 

Később persze ezen finomítottak, így a Madách közleményéről megjelent médiahíreket tették felelőssé az igazgató felmentéséért. Azt a kérdést viszont azóta sem válaszolták meg, hogy miért lenne felelős egy iskolaigazgató azért, hogy a média hogyan tálalja a közleményét. Mint ahogyan az sem világos, miért ment volna szembe a jogszabályokkal a gimnázium igazgatója, miközben a rendeletet láthatóan még a szakemberek is különbözőképpen értelmezik. 

A belügy szerint a mobilhasználat szabályai világosak

Végül egy apró adalék a mobilhasználat kapcsán felmerülő számtalan kérdéshez. A Telex által feltett kérdésekre adott válaszában a belügyi tárca azt is kijelentette: „a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről, a tárgyakra vonatkozó eljárásrendről a jogszabályok egyértelműen és világosan rendelkeznek, minden mást az oktatási-nevelési intézményeknek a saját házirendjükben kell szabályozniuk”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ANP MAG / ANP / AFP)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.