Továbbra is támogatott: megszólalt az államtitkár az iskolai mobilozásról

Kitiltották az iskolákból a mobiltelefonokat, de bizonyos esetekben azért be lehet vinni őket. 

2024. szeptember 3., 09:34

Szerző:

Az iskolákból kitiltott mobiltelefonok kérdése az elmúlt néhány napban alaposan felborozlta a kedélyeket, a tanítás megkezdésével pedig kiderült, a készülékeket valóban le kell adni a tanulóknak. Varga-Bajusz Veronika a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában viszont most arról beszélt, a telefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott. 

Felmérések előzték meg a döntést 

Az államtitkár a műsorban azt mondta, a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg, ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek az intézkedésekkel. Ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányrendelet nemcsak egy világszerte aktuális helyzetre reflektál, hanem korábbi gyakorlatokat szabályoz le, sok magyarországi iskolában ugyanis már korábban kezelték a rendelethez hasonló módon a mobiltelefonok használatával kapcsolatos problémákat.

Oktatási céllal lehet 

Az államtitkár ezzel együtt kijelentette: a rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást, hiszen oktatási céllal továbbra is lehet, sőt – bizonyos képzések esetében – támogatott mobiltelefonokat használni az iskolákban. Példaként rámutatott: a szakképzésben például komoly hangsúlyt kap a digitalizáció, s már több mint 700 digitális tananyag áll a diákok rendelkezésére. 

Egyre többen választják a szakképzést 

Az államtitkár a szakképzésekről szólva beszámolt arról, hogy a most induló tanévben több mint 300 ezer diák kezdi meg tanulmányait e formában. Szerinte egyre többen választják a szakképzéseket, a technikumi képzéseket a gimnáziumok helyett. A politikus szerint mindennek az az egyik oka, hogy a továbbtanulás szempontjából előnyt is jelent, plusz pontokat ér a technikumi végzettség az egyetemi felvételiken, ráadásul – hívta fel a figyelmet – az ösztöndíj, a munkabér is motiválhatja a középiskolába készülőket az iskolaválasztásnál.

Sokan készülnek pedagógusnak 

A közoktatásban dolgozó pedagógusok utánpótlása kapcsán kiemelte: a korábbiaknál jóval többen választották a pedagógus pályát az utóbbi időszakban, ami annak is köszönhető, hogy a kormányzat jelentős mértékű béremelési programot indított meg a tanári pályán.

Óriási felháborodás 

Mint ismert és ahogyan arról lapunk is beszámolt az elmúlt néhány napban óriási felháborodást váltott ki, hogy menesztették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, azt követően, hogy az intézmény a közösségi oldalán tudatta, a kormány által hozott rendeletettel szemben úgy döntöttek, hogy nem fogják elvenni a diákoktól a mobiltelefonokat a tanítás megkezdése előtt. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)