Ezért menthették fel a Madách igazgatóját

Egyelőre csak találgatni lehet, miért menthették fel a Madách gimi igazgatóját, de az alkotmányjogász talán segíthet tisztábban látni.

2024. augusztus 29., 15:12

Szerző:

Mint ismert, augusztus 8-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely értelmében korlátozottan lehet használni az iskolában, a szakmai képzés során, illetve a foglalkozások alatt a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközöket. A Belügyminisztérium ezek után azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. A Madách gimnázium tanárai felháborodtak az igazgató felmentésén, és szerdán spontán tüntetést tartottak a gimnázium előtt. Csütörtök éjjel a Madách gimi volt igazgatója közölte, hogy továbbra is a Madách Imre Gimnáziumban tanít. A Civil Közoktatási Platform felháborítónak és jogszerűtlennek tartja a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatójának azonnali felmentését egy olyan jogszabály be nem tartására hivatkozva, amely még nem is lépett életbe.

Mi állhat a Madách gimnázium igazgatójának felmentése mögött?

Ezek után kérdezte meg az Index ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, hogy segítsen tisztázni az ügy jogi hátterét, és mondja el, milyen jogi alapon menthették fel az igazgatót. Az alkotmányjogász szerint

„Az intézményvezetőkre, iskolaigazgatókra mint kiemelt jelentőségű közfeladatot ellátó közalkalmazottakra speciális, e feladatukhoz igazodó kötelezettségek és követelmények is vonatkoznak, amelyek jogszabályokban – elsősorban, de nem kizárólagosan a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben –, szakmai etikai normákban, valamint a fenntartó által meghatározott szabályokban kerülnek rögzítésre. Ezek egyik esszenciális eleme a törvényesség elve, amely alapján az iskolaigazgatóknak a vonatkozó törvények és rendeletek figyelembevételével (beleértve a fenntartó utasításait is) kell végezniük tevékenységüket”

– magyarázta Lomnici Zoltán, hozzátéve, ezen elv megszegése jogi következményeket von maga után, éppen ezért az iskolaigazgatóknak különös figyelemmel kell lenniük a vonatkozó jogszabályok betartására.

Ami a konkrét esetet illeti, a jogász szerint a 245/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet 5. §-a valóban lehetőséget biztosít majd a „használatában korlátozott tárgyak” (pl. okostelefonok) engedélyezésére az iskolaigazgató vagy a pedagógusok részére, erre ugyanakkor kizárólag csak egyedi jelleggel, meghatározott (pl. egészségügyi) célból és időszakra kerülhet sor.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ezzel szemben jelen esetben

„egy érvényes jogszabály általános jellegű elutasításáról, megkerüléséről beszélhetünk, ami nyilvánvalóan sérti a rendelet célját, vagyis a tanulók megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogának, valamint az oktatás zavartalanságának biztosítását”

– tette hozzá. 

Mi van akkor, ha még nem is lépett hatályba a rendelet?

Az is kérdés, hogyan lehet egy még hatályba sem lépett rendelet alapján felmenteni valakit, amire a szakértő kifejtette, hogy

„bár a vonatkozó rendelet valóban csak 2024. szeptember 1-jén lép hatályba, a fenntartó egy határozott és egyértelmű, jövőbeli jogellenes cselekedetre vonatkozó szándékot kifejező kijelentés kapcsán is – különösen, ha olyan kiemelt közérdekről van szó, mint a kiskorúak védelme – ítélheti meg úgy, hogy egy iskolaigazgató – ex nunc jogsértésre mutató kijelentésével – elvesztette a vezetői feladatai ellátásához szükséges bizalmat, és emiatt alkalmatlan a feladatának ellátására”.

Lomnici szerint ez az iskolaigazgatókra vonatkozó etikai követelményekből is levezethető, mely szerint

„az intézményvezetőknek példamutatóan kell viselkedniük, etikus és tisztességes módon kell vezetniük az intézményt, beleértve a visszaélések elkerülését, de legfőképpen a tanulók egészséges szellemi, lelki fejlődésének biztosítását, valamint alapvető jogainak tiszteletben tartását” 

– mondta a lapnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

(Kiemelt kép: Budapest, 2024. augusztus 28. Résztvevők a budapesti Madách Imre Gimnázium elbocsátott igazgatója, Mészáros Csaba melletti tüntetésen a középiskola előtt 2024. augusztus 28-án. A Belügyminisztérium ezen a napon közölte, hogy azonnali hatállyal felmentette a gimnázium igazgatóját. A döntést azzal indokolták, hogy "egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt". MTI/Balogh Zoltán)