Máris megy a trükközés: így játsszák ki a mobiltelefon tilalmat a diákok

Nem igazán csitulnak a kedélyek a mobiltelefon tilalom körül. 

2024. szeptember 6., 14:42

Szerző:

Ahogyan arról lapunk is beszámolt egy frissen hozott rendelet értelmében korlátozzák az iskolákban a mobiltelefon-használatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diákoknak a tanítás megkezdése előtt le kell adniuk a készülékeiket, amiket aztán csak délután kaphatnak vissza. A telefontilalom jellemzően a felsős, valamint a gimnazista diákokat érinti, az alsó tagozatosoknak ugyanis vagy nincs mobiljuk vagy alapból sem vihették be az iskolába – írja a Dívány. Persze a tanulók már most igyekeznek kicselezni az amúgy sem túl jól működő rendszert. 

Kicselezik a rendszert 

Az első pár nap tapasztalatai kapcsán több történet is felkerült a Redditre, egyebek között az egyik diák arról írt, milyen csellel tartotta mégis magánál a készülékét. A 11. osztályos tanuló a platformon arról számolt be, hogy az osztály 99 százaléka leadta a telefonját, ám ő régi készüléket adott oda. Továbbá arról is írt, hogy sokan nagyon nehezen bírták a telefonjuk nélkül, valamint a verbális bántalmazás is sokkal több volt, mint általában. Elmondása alapján a tanár mindenféle körültekintés nélkül dobálta be a telefonokat egy gyűjtődobozba, a diákok pedig később letesztelték, hogy a tanárnő, kinek adja ki a telefont. 

A haverommal leteszteltük, hogy mi van, ha azt mondja az én telefonomra, hogy az övé. Szó nélkül kiadták neki a telóm

– írta a platformon a diák. 

Az osztályfőnököt is ellenőrizhetik 

Egy másik tanuló beszámolója szerint a tanév első napján még náluk lehetett a telefon, ám a második naptól kezdve jött a vasszigor. Az osztályfőnök minden reggel begyűjti a készülékeket, amit egy, az osztályteremben találhat szekrényben zár el. A kommentből kiderül, diákokat előre figyelmeztették, meg se próbáljanak régi telefont leadni, mert ellenőrzik, hogy működik-e, a tanár szeme láttára kell kikapcsolni. Az osztályfőnöki szigor oka, hogy őket is bármikor ellenőrizheti az intézményben kihelyezett katona. 

Szekrény a mobiltelefonoknak 

A telefontilalom kapcsán a szülők is hagytak néhány hozzászólást, volt, aki azt írta, nem változik semmi sem az iskolában, a gyerekeknek a táskájukban vagy a szekrényben kell tárolni a készülékeket, amit csak tanári utasításra vehetnek elő, a szünetekben pedig fizethetnek vele a büfében. Szintén szülői beszámoló szerint viszont van olyan iskola, ahol reggel összegyűjtik a telefonokat, amiket vagy az osztálytermekben helyeznek el vagy a gazdasági iroda dolgozói vigyáznak rájuk. Egy-egy iskolában pedig már a portán összeszedik a mobilokat. Egy másik szülő arról írt, hogy a gyermeke osztályában mindenki póttelefont adott le, valamint van olyan iskola is, ahol a szülők vásároltak egy, a telefonok tárolására alkalmas szekrényt. A szekrény kulcsát a tanáriban őrzik. 

Ha megsérül a készülék

A telefonok esetleges sérülése kapcsán a napokban megszólalt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki elmondta, amennyiben bármiféle kár keletkezik a telefonokban a leadás következtében, azért az intézmény lesz a felelős. Ugyanakkor hozzátette, bíznak abban, hogy a készülékekkel nem fog történni semmi. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)