Bejelentették a 2024-es irodalmi Nobel-díj nyertesét, Han Kang kapta idén az elismerést

Október 10-én jelentette be a Svéd Akadémia, hogy 2024-ben a dél-koreai írónő, Han Kang kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.

2024. október 10., 14:15

Szerző:

Idén október 7-én kezdték el bejelenteni a Nobel-díjasokat, és egészen október 14-ig minden nap új neveket fed fel a Svéd Akadémia. Október 10-én az irodalmi Nobel-díj nyertesének ismertették a nevét, aki 2024-ben Han Kang lett.

Dél-koreai írónő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat

Az elmúlt napokban sok találgatás volt arról, hogy idén vajon ki kaphatja meg az irodalmi Nobel-díjat. A fogadóirodáknál több névre is fogadhattak az emberek, hiszen voltak nagy esélyesek. A szakértők korábban a kínai Can Hszüe írónőt tartották a legnagyobb esélyesnek. Az írónőt többször jelölték rangos díjakra, bár magyarul még nem jelent meg műve, írta meg korábban a könyvesmagazin.hu.

Emellett még a nagy esélyesek között volt Haruki Murakami, Margaret Atwood, Karl Ove Knausgård, de többen fogadtak például Krasznahorkai Lászlóra és Nádas Péterre. Végül mégsem ők nyerték a rangos elismerést, mivel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Han Kang írónőnek ítélte oda a díjat. Az Akadémia indoklásában a következő olvasható.

Intenzív költői prózáért, amely szembeszáll a történelmi traumákkal és feltárja az emberi élet törékenységét

– áll az Akadémia közleményében.

A Svéd Akadémia a következő szavakkal méltatta Han munkásságát: „egyedülállóan tudatában van a test és a lélek, az élők és a holtak közötti kapcsolatoknak”. Az Akadémia szerint „költői és kísérleti stílusa” révén Han „a kortárs próza újítójává vált”.

Han Kang útja a Nobel-díjig

Az írónő karrierjét versekkel kezdte, melyek 1993-ban jelentek meg a Literature and Society téli számában. Többek között ekkor jelent meg a Winter in Seoul verse. Egy évvel később a The Scarlet Anchor című novellája szöuli Shinmun Spring Literary Contest nyertes pályaműve lett.

1995-ben megjelent a debütáló prózai műve, ami a Love of Yeosu címet kapta, ez egy novelláskötet. Egyedi, precíz stílusával azonnal felhívta magára a figyelmet, később pedig hosszabb prózai műveket kezdett írni. Az 53 éves írónőnek eddig nyolc regénye jelent meg, magyarul eddig a Nemes teremtmények és a Növényevők című regényei érhetőek el.

Han Kang 2016-ban már elnyert egy rangos díjat, Man Booker-díjat, a Növényevők című regényével. A történet egy nő drasztikus átváltozásáról szó, ami azután következik be, hogy felhagy a húsevéssel. A felkavaró regény lázasadról, kapcsolatokról és erőszakról is szól. A könyvet nemzetközileg méltatták, és világszerte hatalmas sikert aratott.

 

(Kiemelt kép: FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)