A bukmékerek szerint Krasznahorkai László kaphatja az irodalmi Nobel-díjat

Az utóbbi években két magyar író – Krasznahorkai László és Nádas Péter – is rendre felbukkan az esélyesek között néhány nappal az irodalmi Nobel nyertesének bejelentése előtt. A fogadóirodák listáin ilyen magasan azonban még soha nem volt magyar.

2023. október 2., 16:00

Szerző:

Szombat délelőtti állás szerint Jon Fosse a legesélyesebb, de rögtön utána Krasznahorkai László található a listákat összegző NicerOdds oldalán – szúrta ki a hvg.hu.

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek. A díj odaítélése előtt mindig felpörögnek a latolgatások, sokan találgatják, kinek lehet esélye megkapni a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Évekre visszamenőleg az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák nagyrészt jól értékelték az esélyeket, mert általában ott volt az elsők között az az író/költő, aki végül megkapta a díjat, igaz, általában nem az abszolút favorit lett végül a befutó.

Néhány nappal a díj kihirdetése előtt tehát a legkisebb oddszot (11) Fosse éri (azaz ő a legnagyobb esélyes), utána rögtön 12-val következik Krasznahorkai. Dobogós még (14-gyel) Gerald Murnane és Mircea Cartarescu. De a listán ezúttal is ott van például Adunis, Haruki Murakami, Salman Rushdie is. Nádas Péter ezúttal 23-as oddsz-szal az első 20 között van.

Természetesen a verseny óráról órára változhat, és végül az is lehet, hogy egy kevésbé esélyes szerző nyer, mint történt ez 2016-ban, amikor sokak meglepetésére Bob Dylan lett a befutó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DyD Fotografos / Geisler-Fotopress / DPA / AFP)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.