A bukmékerek szerint Krasznahorkai László kaphatja az irodalmi Nobel-díjat

Az utóbbi években két magyar író – Krasznahorkai László és Nádas Péter – is rendre felbukkan az esélyesek között néhány nappal az irodalmi Nobel nyertesének bejelentése előtt. A fogadóirodák listáin ilyen magasan azonban még soha nem volt magyar.

2023. október 2., 16:00

Szerző:

Szombat délelőtti állás szerint Jon Fosse a legesélyesebb, de rögtön utána Krasznahorkai László található a listákat összegző NicerOdds oldalán – szúrta ki a hvg.hu.

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek. A díj odaítélése előtt mindig felpörögnek a latolgatások, sokan találgatják, kinek lehet esélye megkapni a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Évekre visszamenőleg az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák nagyrészt jól értékelték az esélyeket, mert általában ott volt az elsők között az az író/költő, aki végül megkapta a díjat, igaz, általában nem az abszolút favorit lett végül a befutó.

Néhány nappal a díj kihirdetése előtt tehát a legkisebb oddszot (11) Fosse éri (azaz ő a legnagyobb esélyes), utána rögtön 12-val következik Krasznahorkai. Dobogós még (14-gyel) Gerald Murnane és Mircea Cartarescu. De a listán ezúttal is ott van például Adunis, Haruki Murakami, Salman Rushdie is. Nádas Péter ezúttal 23-as oddsz-szal az első 20 között van.

Természetesen a verseny óráról órára változhat, és végül az is lehet, hogy egy kevésbé esélyes szerző nyer, mint történt ez 2016-ban, amikor sokak meglepetésére Bob Dylan lett a befutó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DyD Fotografos / Geisler-Fotopress / DPA / AFP)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.