A Wagner-csoport volt tisztjei is megerősítették, hogy gyerekeket gyilkolt meg a zsoldossereg

Két volt Wagner-tiszt is megerősítette az orosz oknyomozóknak, gyerekeket is gyilkoltak Ukrajnában.

2023. április 18., 13:50

Szerző:

Két volt Wagner-csoportban szolgáló parancsnok is megerősítette az orosz ellenzéki, oknyomozó portálnak, a Gulagu.net-nek, hogy ukrajnai szolgálati idejük alatt többször is meggyilkoltak civileket, sőt, gyermekeket is. A két, magát volt Wagner-parancsnokként bemutató férfi videóinterjúban mesélt arról, súlyos emberi jogsértéseket és kegyetlenkedést követtek el a Wagner tagjaiként a kelet-ukrajnai fronton.

Azamat Uldarov és Alekszej Szavicsev, akiknek korábban Vlagyimir Putyin hivatala tevékenységükért korábban megkegyelmezett most teljesen nyíltan számoltak be kegyetlenkedéseikről a háborúban. A tömegmészárlásokról azt mondta, amikor részt vett ilyenekben, parancsra cselekedett, amit nem szabadott megszegnie:

„Az egész a vezetőség döntése volt. Nem volt engedélyezett számomra, hogy bárkit is élve hagyjak, mert az osztagomnak minden élő embert el kellett pusztítania az utunkban.” – mondta el Uldarov.

A vallomásokat a Gulagu.net alapján közlő CNN hozzáteszi, a beszámolókat független forrásból nem tudják megerősíteni. A gulagu.net pedig azt közölte, a két parancsnok Vlagyimir Oszecskin emberi jogvédőnek és a gulagu.net alapítójának beszélt a történtekről, ő hozta rajtuk keresztül nyilvánosságra. A hasonló szervezeteknek Oroszországban a jelenlegi politikai körülmények között teljes titokban, fedett szervezetként kell működniük, különösen, ha az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Mindkét parancsnok arról számolt be, a népirtást elrendelő parancsok minden esetben a teljes szervezet vezetőjétől, Jevgenyij Prigozsintól származtak. Az ilyen utasítások megszegése pedig Uldarov és Szavicsev szerint a beosztott tisztek életébe is kerülhettek. A gyerekgyilkosság vádjáról Prigozsin korábban a Telegramon írt, határozottan tagadta, hogy a Wagner ilyesmit művelne, hozzátéve, „azért harcolunk ott, hogy ezeket az embereket felszabadítsuk”.

Andrij Jermak, Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője viszont, a Gulagu.neten megjelent vallomásokra hivatkozva „terroristák csoportjának” minősítette a Wagnert, akikről közölte, a háború után tagjaikat el kell számoltatni tetteik miatt.

(Kiemelt kép: Egy katonai álcát viselő férfi áll a Wagner magán katonai csoport alapítójához, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető "PMC Wagner Központ" bejáratánál az irodaház hivatalos megnyitóján a nemzeti egység napján Szentpéterváron 2022. november 4-én)