A Wagner-vezér Putyinnak: ideje befejezni a háborút

Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosvezér meglepő javaslatot tett Vlagyimir Putyinnak. Szerinte az orosz hadsereg már mindent elért Ukrajnában.

2023. április 15., 11:40

Szerző:

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldossereg vezére meglepő módon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ideje befejeznie az ukrajnai háborút, azaz, ahogyan azt a Kreml nevezi, a „különleges katonai hadműveletet”. A 444 ismertette azt a hosszú Telegram-bejegyzést ami Prigozsin csatornáján jelent meg szombaton.

A bejegyzés arról szól, az orosz társadalomnak és hadseregnek is szüksége van egy egyértelmű és határozott lezárásra. Prigozsin szerint pedig, akinek Wagner-serege Bahmut környékén szenvedett az elmúlt 9 hónapban nagyon súlyos veszteségeket, Moszkva már minden fontos célját elérte az Ukrajnában indított invázióval. Mostantól inkább a megszállt területeken való berendezkedés kellene, hogy az oroszok fókuszában álljon Prigozsin szerint.

Arról is írt, az ukrán hadsereg számos fontos tagját megölték már, és az ellenséget megfelelő módon meggyengítették. Emellett Moszkva tengeri kijáratot szerzett az Azovi- és Fekete-tengernél is, a korábban annektált Krím-félsziget felé pedig szárazföldi folyosó is létrejött. Prigozsin, aki számos alkalommal kritizálta már nyíltan Putyint, úgy fogalmazott, nem szabad többé kockára tenni ezeket a területeket új offenzívákkal.

(Kiemelt kép: Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember 2017. július 04-én készült felvételen az orosz és a kínai elnök moszkvai Kremlben tartott üzleti vezetői találkozója előtt. Fotó: Szergej ILNITSZKIJ / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.