Nagy a baj: Putyin újra a Wagner-csoporthoz fordul

Hiába veszett össze korábban Putyin a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz hadsereg végleg a Wagner-csoportra szorul kelet-ukrajnai offenzívája során.

2023. április 18., 09:24

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök kényszerből ismét a Wagner-csoporthoz fordul, miután a reguláris orosz alakulatok az előre kitűzött, április határidőre sem voltak képesek bevenni Donyeck és Luganszk régió teljes területét. A washingtoni Institute for the Study of War elemzése szerint, amit a londoni The Independent is ismertetett, Moszkva most már csupán a külföldi expedíciókra létrehozott zsoldoshadseregere hagyatkozhat, amennyiben ki akar törtni a jelenleg fennálló, állóháborús helyzetből Ukrajnában.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoportot finanszírozó üzletember ezért kisebb szünet után az intézet szerint ismét kezdi visszanyerni a bizalmat a Kremlön belül. Prigozsin, éppen a napokban, Telegram-csatornáján már arról is nyíltan írt, ha rajta múlna, akkor Oroszország felhagyna a további területek meghódításával, és arra koncentrálna, hogy az eddig megszállt ukrajnai körzetekben helyreálljon a rend, az orosz uralom pedig megszilárduljon.

A Wagner-csoport vezetője ezzel nyíltan szembement a hivatalos orosz hadvezetés által kitűzött katonai célokkal. Éppen ezért a továbbiakban az elemzés szerint Moszkva főként a Wagnernek fog erősítést és ellátmányt szervezni, és politikailag is kiállnak mellettük, holott a még mindig bizonytalan bahmuti teljesítményük miatt korábban felmerült, hogy a kudarcért a Wagnert teszik felelőssé.

(A @concordgroup_official Telegram-csatornán 2023. március 3-án közzétett videófelvételen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz félkatonai csoport vezetője egy meg nem nevezett helyen lévő háztetőről beszél a kamerába. Prigozsin kijelentette, hogy harcosai gyakorlatilag bekerítették Bahmutot. Ukrán hivatalos források szerint a harcok egyre nehezebbé válnak, miután Oroszország az elmúlt hetekben több falut is elfoglalt Bahmut közelében. Ugyanezen források szerint már csak mintegy 4500 ember maradt a lerombolt városban, amelynek a konfliktus előtt mintegy 70 ezer lakosa volt. Fotó: @concordgroup_official/AFP)