Észak-Koreába látogat Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos látogatást tesz az országban.

2024. június 18., 11:00

Szerző:

Vlagyimir Putyin több mint két évtized után először látogat Észak-Koreába, mely egyértelműen a mélyülő közeledés jele – írja az Index a CNN beszámolója alapján. Putyin és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a találkozás, amit aggodalommal figyel a világ nagy része. A nagy figyelemmel kísért látogatás várhatóan tovább fogja szilárdítani a két hatalom között kialakulóban lévő partnerséget. 

Putyin észak-koreai útja „nagyon eseménydús” lesz – mondta munkatársa, Jurij Usakov hétfői sajtótájékoztatóján. Mindkét vezető új stratégiai partnerség aláírását tervezi, melyre szerdán kerülhet majd sor. Ushakov ragaszkodott hozzá, hogy a megállapodás nem provokatív vagy más országok ellen irányul, hanem nagyobb stabilitást hivatott biztosítani Északkelet-Ázsiában. Elmondta, hogy az új megállapodás Moszkva és Phenjan között 1961-ben, 2000-ben és 2001-ben aláírt dokumentumokat váltja majd fel. 

Vlagyimir Putyin látogatása szorosabb együttműködést jelent

John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy a Biden-kormányzat nem „magával az utazással kapcsolatban aggódik. Ami aggaszt bennünket, az a két ország közötti kapcsolat elmélyülése”. Aminek jele volt az észak-koreai vezető tavaly szeptemberben tett látogatása, amikor Kim páncélvonatával Oroszország távol-keleti régiójába utazott, és látogatást tett egy vadászgépeket gyártó gyárban és egy rakétakilövő létesítményben.

Putyin mostani látogatását megelőzően Észak-Korea hivatalos lapjában Putyin köszönetet mondott Phenjannak, amiért „megingathatatlan támogatást” mutatott Oroszország ukrajnai háborúja iránt, és kijelentette, hogy a két ország „készen áll szembenézni a kollektív Nyugat ambíciójával. ”

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más országok azzal vádolták Észak-Koreát, hogy az elmúlt hónapokban jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszország háborús erőfeszítéseihez. Még a nemzetközi megfigyelők aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy Moszkva esetleg megsérti a nemzetközi szankciókat, és Phenjan katonai műholdprogramjának fejlesztésében segít. Mindkét ország tagadta az észak-koreai fegyverexportot.

(Képünk illusztráció:Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval tartott találkozón Moszkvában, 2024. június 14-én. Forrás: Sefa Karacan / Anadolu/AFP)

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.