Putyin a világ legvédettebb embere lehet

Noha a Kreml nem erősítette meg, a különleges szolgálatok Vlagyimir Putyin életének gyakorlatilag minden területét felügyelik.

2024. június 10., 13:41

Szerző:

Május 9-én, amikor Vlagyimir Putyin a dísztribünről figyelte a katonai parádét és megkoszorúzta a az Ismeretlen Katona sírját a Kreml falánál, mintegy kéttucatnyi aktatáskás, napszemüveges, és lőfegyver-támadás ellen védő páncélozott pajzsot cipelő biztonsági őr vette körül. Eközben a biztonsági szervek mesterlövészek tucatjait helyezték el a Kreml, a GUM áruház és a Vörös tér körüli épületek tetején – írja cikkében az Euronews. 

Andrej Szoldatov oknyomozó újságíró, az Agentura.ru orosz titkosszolgálati monitor társalapítója azt mondja, Putyin – mint egykori KGB-ügynök és FSzB-főnök – általában követi a biztonsági protokollt. Putyin meglehetősen egyedi vezető abban a tekintetben, hogy általában beleegyezik a biztonsági körzet fokozott biztonságába vagy kiterjesztésébe, ha őrei ezt kérik.

A szakértő szerint más vezetők hajlamosak kerülni a biztonsági protokollt és gyakran kerülnek konfliktusba az őrséggel, szemben Putyinnal, aki szinte mindig egyetért az igényeikkel.

Az orosz különleges szolgálatok példátlan mértékben szigorították a Vlagyimir Putyin elnököt övező, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket – mondta a The Moscow Timesnak két orosz tisztségviselő, akik Putyin számos nyilvános fellépésén jelen voltak, valamint egy Kremlhez közeli forrás. Ezt persze Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője májusban újságíróknak a Fico elleni merénylet után nem erősítette meg, inkább azt mondta, a biztonsági intézkedések a standard szinten vannak. Ezzel szemben a különleges szolgálatok Putyin életének gyakorlatilag most már minden területét felügyelik.

Tehát az elnök minden ételét tesztelik egy hordozható labor segítségével – mondta egy Kremlhez közeli forrás. Az elnöknek személyes szakácsai vannak, akik mindig vele utaznak. Az étkezések alapanyagát is ők hozzák magukkal. A főzést követi egy különleges tisztcsoport vizsgálata, melynek során minden fogást ellenőriznek, mielőtt Putyin elé kerül. Az orosz elnök emellett legalább 2023 óta visel testpáncélt nyilvános szabadtéri rendezvényeken, köztük Moszkvában is – mondta a The Moscow Timesnak az a két orosz tisztviselő, akik személyesen is látták Putyint több ilyen megjelenés alkalmával.

Jade Miller, egy független brit biztonsági tanácsadó szerint Vlagyimir Putyin jelenleg a világ legvédettebb embere, amit érthetőnek tart. A szakértő a lap felkérésére megvizsgálta a Putyinról a győzelem napi felvonuláson készült videofelvételeket, és ezekből arra a következtetésre jutott, hogy az elnök valóban golyóálló mellényt viselt.

„Úgy tűnik, Putyin meglehetősen mereven jár, és főként nem látszanak természetes gyűrődések felöltője hátulján, amikor sétál és kezet fog a katonai személyzettel. Felsőteste természetellenesen néz ki, vállai meglehetősen szélesek, és mintha azt próbálná biztosítani, hogy senki ne lássa a viseletet. Szakmai véleményem szerint volt rajta valamilyen ballisztikai védelem a felvonuláson” – összegezte Miller.

(Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin orosz elnök látható. Forrás: Roscongress Press Service / ANADOLU / Anadolu via AFP)