Észak-Korea támadással fenyegette az Egyesült Államokat

Észak-Korea elítélte az amerikai nukleáris képességű bombázók telepítését Dél-Koreába, és arra figyelmeztetett, hogy a repülőgépek lesznek az „első megsemmisítendő célpontjai” egy tényleges konfliktus esetén.

2023. október 21., 14:56

Szerző:

Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által pénteken közzétett kommentárjában Phenjan kifogásolta egy B-52 Stratofortress stratégiai bombázónak a hét elején Dél-Koreában történt állomásoztatását, kijelentve, hogy Washington „katonai provokációi egyre veszélyesebb szakaszba fejlődnek”.

„Ez egy szándékos manőver az Egyesült Államok részéről(...), egy nukleáris háború kiprovokálására” – közölték a telepítéssel és az azt követő, a dél-koreai erőkkel közös gyakorlatokkal kapcsolatban.

„Az Egyesült Államok nem hagyja figyelmen kívül, hogy a Koreai-félsziget jogilag háborús állapotban van, és hogy az ellenséges területhez hozzájáruló stratégiai eszközök lesznek az első megsemmisítendő célpontok” – áll a phenjani közleményben.

A ma.hu emlékezet, hogy Pentagon a B-52-es repülőgép Szöulba érkezése után kedden nagy nyilvánosságot kapott bemutatót rendezett, és több más amerikai harci repülőgép, köztük F-22-es és F-16-os vadászgépek mellett átrepülésekkel mutatta be a gépet.

Az amerikai légierő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a lépés Washington „az indo-csendes-óceáni térség stabilitása és biztonsága iránti elkötelezettségét” demonstrálta erősítve a Dél-Koreával közös katonai kapcsolatokat.

Észak-Korea az elmúlt években fokozta a rakétakísérleteket. Mindezt azzal magyarázták, hogy ezek pusztán védelmi intézkedések.

(Kiemelt kép illusztráció: egy amerikai katona áll őrt egy amerikai F-16-os vadászrepülőgép előtt, miután sajtótájékoztatót tartottak egy amerikai B-52 Stratofortress Dél-Korea feletti repüléséről a Szöultól délre fekvő Pyeongtaek-i Osan légibázison. Fotó: / JUNG YEON-JE / AFP)