Távol-keleti puskaporos hordó – Amerika Kínával tárgyal, Észak-Korea a tűzzel játszik

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokról, és a nézeteltérésekről is tárgyalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi, kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban. Eközben Észak-Korea egyre agresszívabb hangot üt meg, déli szomszédja a háborúra készül. 

2024. január 28., 10:04

Szerző:

Miközben a feszültség enyhítéséről tárgyal Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi, kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, Észak-Korea a feszültség fokozására játszik.

A Fehér Ház találkozóról kiadott közleménye szerint a megbeszélés része annak az erőfeszítésnek, hogy nyitva tartsák az amerikai-kínai kommunikáció csatornáit és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez – írja az MTI. A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának. 

Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át. A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai-kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták egy a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai-kínai párbeszéd felé vezető lépéseket. 

A tárgyaláson többi között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-Kínai tengeren kialakult feszültség – olvasható az amerikai közleményben, ami szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban. 

Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.

Észak-Korea: „Felkészültnek kell lennünk egy pusztító háborúra”

Észak-Korea több cirkáló rakétát lőtt ki keleti partjainál lévő vizekre – közölte a dél-koreai hadsereg. Az elmúlt hónapokban az atomfegyverrel felvértezett kommunista állam többször is tesztelt rakétákat, ami növelte a regionális feszültséget. A vasárnapi indításra Szinpo kikötője közelében került sor. Egyelőre sem a rakéták száma, sem típusa nem tisztázott – írja a BBC. A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint szerdán Észak-Korea kísérlete során új stratégiai, Pulhwasal-3-31 nevű cirkálórakétát lőttek ki.

A dél-koreai vezérkari főnökök az új kilövésről számolva be, amelyre szombaton helyi idő szerint 8 órakor került sor, azt mondta: „hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, hogy figyelemmel kísérje az észak-koreai provokációk további jeleit”. 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az elmúlt hónapokban egyre agresszívebb politikai irányvonalat és retorikát vetett fel, és véget vetett több békefenntartást és katonai fellépést célzó megállapodásnak. Phenjan január eleje óta bejelentette, hogy egy új szilárd tüzelőanyagú rakétát és annak víz alatti támadó drónjait tesztelték, amelyek állítólag nukleáris fegyvert is hordozhatnak.

A hónap elején Kim Dzsong Un bejelentette, hogy az alkotmányban rögzítette: Dél-Korea országa legfőbb ellensége.

Dél-Korea aggódik, hogy északi szomszédja háborúra készül. Jun Szuk Jeol dél-koreai elnök ebben a hónapban azt mondta kabinetjének, hogy ha az észak provokációt hajt végre, a dél „többszörös erővel fogja megtorolni”. 

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség bírálta a térségben az utóbbi hetekben rendezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatokat, és „kegyetlen következményekre” figyelmeztetett. Mint írták: 

„Tény, hogy az új év beköszönte óta őrületes tempóban folynak az országunk elleni atomháborús hadgyakorlatok, és emiatt teljes mértékben felkészültnek kell lennünk egy pusztító háborúra.”

(Kiemelt képünk: A 2022. december 31-én készült és az észak-koreai hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. január 1-jén közzétett képen a 600 mm-es szupernagyméretű többszörös hordozórakéta-rendszer adományozási ünnepségén látható a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának phjongcshangi székházának udvarán. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.