Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt fel – közölte a dél-koreai hadsereg vasárnap.

2024. január 14., 11:16

Szerző:

Az újabb  ballisztikus rakétakilövés azután történt, hogy a hónap elején az észak-koreai hadsereg több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki Dél-Korea felé. A hírt a japán parti őrség is megerősítette, hozzátéve, hogy a rakéta a tengerbe zuhant.  A Koreai-félszigeten a feszültség ismét kiújult azt követően, hogy Phenjan decemberben bejelentette: megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését. Észak-Koreát az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor december végén a háborús előkészületek fokozására szólított fel és kijelentette, hogy a nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával – írja az RTL.

Szöul súlyos provokációnak nevezte, hogy az észak-koreai hadsereg több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki január elején Dél-Korea felé. A lövedékek többsége a tengerbe csapódott, de a szöuli kormány több határmenti települést is kiürített a háborús feszültség miatt. Az Egyesült Államok azzal vádolja Phenjant, hogy Oroszországot is támogatja hadianyaggal az Ukrajna ellen vívott háborúban.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. július 13-án közzétett képen egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a „Hwasong-18” próbalövése látható Észak-Korea egy meg nem nevezett pontján, július 13-án  Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)