Videón, a kínai elnök és a kanadai miniszterelnök csörtéje

Több részlete is kiszivárgott a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és Hszi Csin-ping kínai elnök beszélgetésének, és ez nem tetszett a kínai elnöknek.

2022. november 17., 12:10

Szerző:

A két ország vezetője a Bali szigetén megrendezett G20 csúcstalálkozón vett részt, melynek folyamán a kínai elnök és a kanadai miniszterelnök  külön is találkoztak. Erre már évek óta nem került sor. 

Egy frissen közzétett videó szerint a kínai elnök egyáltalán nem örült a részletek nyilvánosságra kerülésének: egy tolmácson keresztül azt mondta Trudeau-nak, hogy ez nem helyén való, és azzal vádolta őt, hogy nem volt őszinte.

Arra célozhatott, hogy a jelentések szerint lehetséges, hogy az ülésen az állítólagos kínai kémkedésről és a kanadai választásokba való beavatkozásról beszéltek 

– értesült a BBC

A kanadai miniszterelnök mosolygott és bólintott, majd azt válaszolta: „Kanadában hiszünk a szabad, nyílt és őszinte párbeszédben, és ezt továbbra is folytatni fogjuk.” Hozzátette: „Továbbra is törekedni fogunk a konstruktív együttműködésre, de lesznek dolgok, amelyekben nem értünk egyet.” A kínai elnök azonban közbevágott és kijelentette: „Teremtse meg a körülményeket” – majd kezet rázott Trudeau-val, és elsétált. 

(Kiemelt képünk: A kanadai miniszterelnöki hivatal által 2022. november 16-án kiadott kézi fotón Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (balra) beszél Hszi Csin-ping kínai elnökkel, amikor Trudeau megérkezik a G20-ak találkozójára Balin 2022. november 15-én. Adam Scotti / Kanada miniszterelnöki hivatala / AFP)