Ez az 5 legegyértelműbb jel, hogy túl sok tárgy van a konyhában
Általában a konyha a lakás azon pontja, amely a leghamarabb túlzsúfolttá válik.
A konyha használatára folyamatosan szükség van, így talán itt a legbosszantóbb, ha túl kevés a hely. Ez az érzet azonban sokszor nem a helyiség alapterülete miatt alakul ki, hanem a benne lévő túl sok tárgy miatt – mutatott rá a The Spruce.
Ha a munkalapokon mindig rengeteg eszköz hever, főzés közben soha nem talál meg semmit és folyamatosan azt tapasztalja, hogy rendetlenség uralkodik a helyiségben, érdemes elgondolkozni azon, hogy itt az ideje egy alapos átalakításnak. Nem feltétlenül a bútorok cseréjéről van szó, sokkal inkább arról, hogy át kell gondolni, mire van szükség igazán a helyiségben.
A régóta nem használt konyhai eszközök, bizonyos élelmiszerkonzervek, esetleg főzéshez használatos eszközök idővel feleslegessé válhatnak. Esetenként rossz szokások s berögződések miatt alakul ki káosz, ám mindezek gyorsan orvosolhatóak néhány szabály betartásával. A lakberendezési szakértők elmondták, mire érdemes figyelni.
A konyha túlzsúfoltságának biztos jelei
Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a főzés előkészítéséhez használt munkalapok tele vannak oda nem illő tárgyakkal. Mindez feszültté teheti, hiszen így soha nincs elegendő hely a vacsora elkészítéséhez sem. Érdemes eltávolítani erről a területről minden olyan tárgyat, amelyek nincsenek napi használatban, legyen szó háztartási kisgépről vagy bármilyen egyéb eszközről.
Sokan extra tárolókkal próbálják meg uralni a helyzetet, a szakértők szerint azonban ezzel csak még nagyobb káoszt idéznek elő. Előfordulhat, hogy a tárolókba helyezett eszközök soha nem kerülnek elő, és ez jelzi a legbiztosabban, hogy ideje ezektől megválni.
Az évek során egy-egy eszközből több darab is bekerülhet a konyhába, és bár általában csak a legújabbakat használjuk, a régi darabok is megmaradnak. Ezeket is érdemes átválogatni, és a működő eszközöket továbbajándékozni vagy jótékony célra felajánlani, hiszen csak foglalják a helyet, és valószínűnek tűnik, hogy három kávéfőzőre vagy négy vízforralóra egyszerre soha nem lesz szükség.
A konyhában tárolt befőttek, konzervek és félkész ételek szavatosságát a legtöbben elfelejtik ellenőrizni, pedig előfordulhat, hogy már régen lejártak. Egy alapos takarítás alkalmával érdemes ezekre is vetni egy pillantást, hiszen még az is lehet, hogy a termékek nagy részét ki kell dobni.
Túlzsúfolt konyhára utalhat az is, ha a fiókokat már nem lehet kihúzni, vagy éppen folyton kiesik belőlük valami, annyira sok eszközt tartalmaznak. Célszerű kategóriánként rendszerezni az egyes használati eszközöket, illetve felmérni, hogy a mindennapok során hány darabra van szükség. Néhány alkalmi eszközt természetesen el lehet tenni, de az étkészleteket és evőeszközök számát is érdemes csökkenteni bizonyos időközönként.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)